9

Femen: guerrilla in het Barbie-tijdperk

Video: BBC Newsnight over de meest controversiĆ«le actiegroep ter wereld

Femen, de feministische actiegroep die topless ten strijde trekt in een mediaoorlog, is op z’n zachtst gezegd omstreden. Hun middelen lijken in strijd met hun doelstellingen en dan is er ook nog eens het gerucht dat een man de drijvende kracht achter de guerrilla is.


BBC Newsnight zocht Femen op in hun hoofdkwartier te Parijs waar vrouwen fysiek en mentaal getraind worden voor de vaak heftige acties. Ze leren bijvoorbeeld het belang van leuzen schreeuwen tijdens het inzetten van hun belangrijkste wapen: blote borsten. “Anders weet niemand waarvoor je het doet.”

Dat laatste is inderdaad voortdurend de vraag. Zijn de vrouwen van Femen van niet gewoon lustobjecten? “Ja,” zegt Inna Shevchenko de leidster van de groep, “dat wilden ze altijd al van vrouwen maken maar nu is het ons wapen en keert het zich tegen de wereld. Wij gebruiken Barbie als actiemiddel.”

Shevchenko heeft politiek asiel gekregen nadat ze met een kettingzaag een gigantisch kruis in Kiev omver haalde uit protest tegen de veroordeling van Pussy Riot, zelf ook sekstivistes.

De BBC toont in een overzicht dat vrouwenacties door de jaren heen altijd op dezelfde reacties hebben kunnen rekenen: ongepast, onvrouwelijk. Femen is in die zin een moderne versie van een langdurige strijd. Maar zijn ze ook effectief? Femen zelf vindt van wel. Door hun specraculaire acties krijgen de onderwerpen weer media-aandacht, al is het in het kielzog van hun blote borsten.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)