128

Femke Halsema: ‘Topinkomens betalen maar 30% belasting’

GroenLinks-leider weerspreekt dat Nederland meest genivelleerde land ter wereld is

GroenLinks-leider Femke Halsema heeft bij RTL-Z de stelling bestreden dat de 10% rijkste burgers de helft van alle belastingen betalen. Door aftrekposten ligt volgens haar de netto lastendruk van de hoge inkomens op slechts 30%.


Door redactie Joop

Volgens Halsema kloppen de internationale onderzoeken niet die beweren dat Nederland het meest genivelleerde land ter wereld is, hooguit afgetroefd door Oostenrijk en Denemarken. In het RTL-programma Miljarden Gezocht noemde Halsema dat ‘een langdurig misverstand’, omdat aftrekposten niet worden meegeteld.

Wij zijn niet het meest genivelleerde land ter wereld. Doordat we zulke aftrekposten hebben, die met name goed zijn voor hogere inkomens (zoals hypotheekrenteaftrek en aftrek van pensioenpremie), ligt de netto lastendruk van hoge inkomens op 30% en liggen we zelfs onder het Europese gemiddelde.

Halsema blijft bij haar pleidooi dat de sterkere schouders best wat meer kunnen bijdragen aan de samenleving als geheel. “Ik vind het wat armoedig als je kwaliteit enkel uitdrukt in geld.” Daarom pleit ze voor een toptarief van 60% vanaf een inkomen van 180.000 euro. “Dat betreft dus maar een heel kleine groep.”

Geef een reactie

Laatste reacties (128)