43

‘Femke Halsema wordt nog iedere dag gemist’

Opzij hoofdredacteur Margriet van der Linden ergert zich aan het eenzijdige beeld in de politiek

Op deze laatste dag dat er campagne wordt gevoerd, bespreekt DeGids.fm de verkiezingsstrijd en de randverschijnselen in Haagse Gangen. Aan tafel zitten: Peter Kee, politiek redacteur van Pauw en Witteman en Francisco van Jole, internetjournalist en hoofdredacteur van de opinie- en debatsite Joop.nl en Sherlo Esajas, hij was politiek adviseur bij de PvdA. Ook te gast: Margriet van der Linden, hoofdredacteur van Opzij.

‘Femke Halsema wordt niet steeds iedere dag gemist’, poneert presentator Felix Meurders. Een stelling waar alle heren en dame aan tafel het mee eens zijn. Peter Kee denkt nog met weemoed terug aan Femke Halsema:

“Ja, zij was een politica die het had. Ze was scherp en had een verbaal vermogen. Agnes Kant heeft een ook poging gewaagd, maar dat was geen succes.” 

Van Jole vindt het opvallend dat Rutte maandagavond bij Nieuwsuur nog hard durfde te beweren dat in Nederland mannen en vrouwen gelijk zijn. “Dat zegt iemand die de SGP een betrouwbare regeringspartner noemt”, reageert Van Jole. 

Ook Van der Linden heeft kritiek op Rutte. 

“Het zou de zaak meteen recht trekken. Wat Rutte suggereert is dat het altijd om talent gaat, de beste mensen. Vervolgens zie je dat 1 op de 4 vrouw is en dat zijn dan kennelijk de beste mensen. Dan zeggen ze dat ze gezocht hebben en geen goede vrouwen konden vinden, maar dat is redelijke onzin. Wil je meer vrouwen naar voren brengen, dan biedt een quotum uitkomst. Het is een draconisch middel, maar soms zou je denken: doen!

PvdA-leider Samsom heeft aangegeven dat als zijn partij in de regering komt de helft van zijn ministersploeg voor de helft uit vrouwen zal bestaan. Een mooi streven vindt de Opzij hoofdredacteur. Francisco is ook een voorstander. “Er is Scandinavië een kabinet geweest met alleen vrouwen, dus het kan wel. Maar in Nederland zou dat onmogelijk zijn.

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)