Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ferguson in brand na vrijspraak agent Wilson

  •  
25-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
ferguson-rel300_01.jpg
Blanke agent in VS schoot zwarte tiener Michael Brown 12 keer ... Geweld in kleine stad laait op
In meerdere Amerikaanse steden zijn maandagnacht protesten uitgebroken nadat agent Darren Wilson werd vrijgesproken in de staat Missouri. Op 9 augustus schoot de blanke agent de ongewapende zwarte tiener Michael Brown dood in zijn woonplaats Ferguson. Maandagnacht werd Wilson vrijgesproken, waarna in de stad geweld losbrak. Activisten staken auto’s en kantoorgebouwen in brand, plunderden bussen en in de wijk werd met een automatisch vuurwapen geschoten.
Your browser does not support the video tag.
De ouders van Michael Brown, alsook president Obama, hadden de betogers van tevoren opgeroepen geen geweld te gebruiken. De familie zegt “intens teleugesteld” te zijn met de uitspraak.
Noodtoestand
Activisten planden al voor de uitspraak hun protestacties, waarop de staat Missouri op voorhand massaal politie inschakelde, meldt NRC. Winkels waren dichtgetimmerd en ook vervroegden sommige scholen de vakantie voor Thanksgiving, zodat ze gesloten konden blijven. De gourverneur van Missouri kondigde vorige week al de noodtoestand af.
RTEmagicC_ferguson300.jpg
De winkel waar Michael Brown naar verluidt rookwaar stal voordat hij met agent Wilson werd geconfronteerd werd eveneens geplunderd.
Vrijspraak
Openbaar aanklager Robert McCulloch zegt dat de onderzoeksjury op indrukwekkende wijze “feiten en fictie wist te scheiden”. Getuigenverklaringen kwamen niet altijd overeen met het bewijsmateriaal. Er zijn mensen die zich als getuige hebben gemeld, maar die hun verklaring in feite baseerden op verhalen van andere mensen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.