Laatste update 07:51
62

Fidel Castro overleden

De 20e eeuw is langzaam maar zeker aan het afsterven. De Cubaanse staatstelevisie heeft bekend gemaakt dat Fidel Castro op 90-jarige leeftijd is overleden. Hij was al geruime tijd ziek. De oud-president van Cuba is een van de meest in het oog springende leiders uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Castro startte in de jaren vijftig de oppositie tegen de gevreesde dictator Batista, een gruwelijke heerser die zoals veel Latijnsamerikaanse dictators voluit gesteund werd door de Verenigde Staten. Na vruchteloze pogingen via geweldloze weg democratische hervormingen af te dwingen, startte hij met zijn strijdmakker Che Guevara en een handvol bebaarde anderen een guerrilla-oorlog die de loop van de geschiedenis zou veranderen. Op 1 januari 1959 werd het land bevrijd van Batista. Daarmee inspireerde hij over de hele wereld bevrijdingsbewegingen.

Aanvankelijk konden Castro en zijn beweging op veel sympathie rekenen, bijvoorbeeld door het instellen van gratis kwalitatief goede gezondheidszorg. De Amerikaanse buren waren echter geenszins van plan hem aan de macht te laten. Er werden talloze pogingen ondernomen de revolutionaire leider te vermoorden. Zoals bekend zonder succes. In 1961 werd vanuit de Verenigde Staten een invasie van contrarevolutionairen gelanceerd, die eveneens mislukte.

Castro bekende zich meer en meer tot Moskou en wilde over gaan tot het plaatsen van Russische kernraketten op het eiland. Dat leidde tot de zogeheten Cuba-crisis en bracht de wereld op de rand van een kernoorlog. Uiteindelijk zag Moskou af van plaatsing.

Daarna zou het nooit meer goed komen. Cuba werd meer en meer een communistische staat. In combinatie met het Amerikaanse handelsembargo was er geen kans dat het land zich economisch ontwikkelde. In 2008 werd Castro opgevolgd door zijn broer. Die maakte het nieuws van zijn dood bekend op tv: “De commandante van de Cubaanse revolutie is vanavond om 22:29 overleden.”

Geef een reactie

Laatste reacties (62)