3

Fietsen om te vergeten en te vergeven

VIDEO: Rwanda's wielerploeg heeft het land veroverd en is klaar voor de rest van de wereld

Hoe ga je als land verder als de bevolking continu met elkaar in de clinch ligt? Sinds 2005 pakt Rwanda de draad weer op na jaren van verschrikkelijke burgeroorlogen en een genocide waarbij zeker een miljoen Rwandezen omkwamen. Rwanda had nieuwe helden nodig die geloofden in een eenheid en vond die in vijf mannen. Wielrenners noemden ze zich in beginsel nog niet, maar ze deelden allemaal dezelfde passie en liefde voor de fiets en de reis naar een nieuw leven. Rwanda heeft inmiddels een echte wielerploeg van vijf man die samen voor één Rwanda uitkomen. ‘Rising From Ashes’ is een aangrijpende en ontroerende film over de zoektocht van vijf helden naar een nieuw land.

Rising From Ashes from T.C. Johnstone on Vimeo.

Het is zes jaar geleden dat wielrenner Tom Ritchey Rwanda binnenkwam. Het viel hem op dat fietsen naast een praktisch vervoersmiddel ook een ‘hebbeding’ zijn voor kinderen. Het fietsen doet hen even al hun zorgen vergeten.

Ritchey ontmoette Adrien Niyonshuti en zijn andere vrienden die de wielersport min of meer opnieuw hadden uitgevonden op de zanderige wegen van Rwanda. Adrien verloor zes van zijn broers in de genocide van 1994, maar het fietsen hield hem overeind en hielp hem zich te verzoenen met zijn land. Hij is de eerste wielrenner van het team die zich heeft geplaatst voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Naast het wielrenonderdeel heeft hij zich ook weten te plaatsen voor het mountainbiken op de Spelen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (3)