Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fietsersbond tegen verplichte fietshelm

  •  
27-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
fietshelm300.JPG
Verplicht stellen van de helm vergroot het gevoel van onveiligheid en remt motivatie om te fietsen af, aldus de Fietsersbond
De Fietsersbond is fel tegen het verplicht stellen van fietsershelmen. Dat is te lezen op de website. De bond reageert op een bericht van de Stichting Consument en Veiliheid, waarin wordt gepleit voor het gebruik van de helm, met name bij kinderen en jongeren, om hoofdletsel te voorkomen.
Ernstig is ook de suggestie dat al het hoofdletsel eenvoudig te voorkomen is door het dragen van een fietshelm, zoals op het kinderveiligheids-congres werd gepropageerd. We weten dat dat niet waar is, alleen al vanwege het feit dat de fietshelm ontworpen is voor botsingen met een snelheid van 20 km/h. Bij een aanrijding met een auto, een type ongeval waarvoor oudere kinderen een iets verhoogd risico hebben, beschermt een helm in het geheel niet. Ook beschermt een helm niet als je hem foutief opzet, Het promoten van de fietshelm leidt wel af van de echte oplossingen: veilige fietsomgevingen voor alle fietsers.
De organisatie vindt dat het verplicht stellen van een helm het gevoel van onveiligheid juist vergroot. Verder zou het de motivatie om te gaan fietsen afremmen.
cc-foto: Komimo VZW
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.