14

‘FIFA bevordert corruptie in Afrika’

De bond werkt onderzoeken tegen

Een groep Afrikaanse onderzoeksjournalisten concludeert dat FIFA niets doet tegen corruptie in het Afrikaanse voetbal. De journalisten stellen zelfs dat FIFA corruptie in sommige gevallen in de hand werkt. De wereldvoetbalbond is vaak op de hoogte van corrupte praktijken, maar treedt er niet tegen op.

FIFA kijkt toe terwijl geld voor de ontwikkeling van voetbaltalent verdwijnt of wordt gebruikt voor andere doeleinden. Ook doet de voetbalbond niks aan corrupte bestuurders die de wereld overvliegen voor vergaderingen en tegelijkertijd zeggen geen geld te hebben voor tickets wanneer het nationale elftal naar een interland moet vliegen, meldt NOS correspondent Lucas Waagmeester.

FIFA werkt ook onderzoek naar corruptie tegen door een zogenoemde non interference clausule. Hierin staat dat regeringen van landen zelf geen onderzoek naar corruptie mogen doen. Besluit een regering dat wel te doen, dat sluit FIFA het land uit.

Onderzoek doen naar de corruptiepraktijken is niet geheel veilig gebleken. De journalisten werden bedreigd en in sommige situaties zelfs fysiek mishandeld. In Kameroen escaleerde de situatie zelfs zo dat de correspondent zijn werk niet meer voort durfde te zetten. Hij deed onderzoek naar de inkomsten en uitgaven van Issa Hayatou, de vice-president van FIFA.

De journalisten werken samen in het forum FAIR, dat journalistiek in Afrika probeert te verbeteren. Vrijdag publiceren ze het corruptie-onderzoek op de website.

cc-foto: US Army Africa

Geef een reactie

Laatste reacties (14)