8

FIFA schorst Blatter, Valcke én Platini

Hoogste bazen voetbalbond per direct op non-actief gedurende ten minste 90 dagen

Sepp Blatter is met onmiddellijke ingang geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Dat melden meerdere Duitse media woensdagavond.

Update onderaan

Sinds september van dit jaar loopt er een onderzoek vanuit de FIFA naar Blatter. De 79-jarige voorzitter wordt onder meer verdacht van het afsluiten van een louche deal met de Caribische voetbalbond in 2005 om televisierechten. Ook wordt hij ervan verdacht illegale betalingen te hebben verricht aan UEFA-preses en kandidaat-voorzitter voor de FIFA Michel Platini 

Blatters aftreden werd al eerder geëist door meerdere voetbalbonden, afgelopen week kwamen daar ook nog de grootste sponsors van de FIFA – McDonald’s en Coca-Cola – bij. Zij zijn van mening dat door het wanbestuur en de vermeende frauduleuze praktijken de positie van Sepp Blatter binnen de FIFA onhoudbaar is.

Sepp Blatter liet zelf onlangs nog weten niet van plan te zijn vervroegd op te stappen en zijn termijn, tot eind van dit jaar, gewoon uit te zitten. De ethische commissie lijkt daar nu een stokje voor te steken. De schorsing van Blatter bedraagt ten minste 90 dagen. 

Update:
De FIFA heeft naast Sepp Blatter en Jérôme Valcke, ook vice-voorzitter Michel Platini voorlopig 90 dagen geschorst. Het besluit volgt na het strafrechtelijk onderzoek dat in Zwitserland is ingesteld naar corruptie, fraude en omkoping binnen de wereldvoetbalbond. Het voorgenomen besluit werd donderdag door voorzitter Hans-Joachim Eckart bekrachtigd. Ne negentig dagen kan de schorsing nog eens met 45 dagen worden verlengd.

cc-beeld: Asian FC

Geef een reactie

Laatste reacties (8)