32

‘FIFA-topman Blatter verantwoordelijk voor 4000 doden’

Vakbond in actie tegen schandalige arbeidsomstandigheden WK 2022 in Qatar

In Qatar wordt gewerkt aan de bouw van stadions voor het WK 2022. Dat toernooi is al omstreden vanwege de onmogelijke temperaturen waaronder gespeeld moet worden, maar het evenement dat miljarden moet opleveren kost ook het leven aan naar schatting 4000 arbeiders die bij veelal vermijdbare ongevallen omkomen. Een week voordat FIFA-topman Blatter tracht herkozen te worden, zet de vakbeweging de aanval in.

Het AD schrijft:

,,Een van de belangrijkste taken van de nieuwe FIFA-voorzitter is ervoor te zorgen dat er geen doden meer vallen bij de bouw van WK-stadions,” zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. ,,Tot nu toe heeft Blatter niets tegen uitbuiting van arbeiders en het respecteren van hun rechten gedaan.” 

Niet alleen zijn de omstandigheden beroerd, het wordt journalisten ook onmogelijk gemaakt verslag te doen van de misstanden. In Qatar werd deze week nog een reportageploeg van de BBC gearresteerd. In een clip vraagt de FNV aandacht voor de wanpraktijken. Beelden van de vreugde die voetbal verschaft worden gevolgd door die van het leed dat de onverantwoordelijke werkwijze van FIFA veroorzaakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)