10

FIFA-vicevoorzitter kocht Aziatische WK-stemmen voor 1,7 miljoen

Qatarees Bin Hammam, voormalige FIFA-vicevoorzitter, zou miljoenen aan steekpenningen hebben betaald voor toewijzing WK 2022

Volgens de Britse krant The Sunday Times heeft de Qatarees Mohamed Bin Hammam, voormalige vicevoorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, 1,68 miljoen euro betaald hebben in ruil voor Aziatische stemmen bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Bin Hamman zou daarnaast voor de Thai Worawi Makudi, die lid is van het Uitvoerend Comité van de FIFA en dus stemgerechtigd, een topontmoeting geregeld hebben waardoor hij miljoenen kon verdienen met een gasdeal.


Worawi Makudi zelf ontkent iets met omkoping te maken te hebben. De krant schrijft verder dat Bin Hammam ook UEFA-voorzitter Michel Platini en het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer aan zijn zijde probeerde te krijgen, maar zou volgens de voetbalbobo’s bot hebben gevangen.

Vorige week berichtte de krant al over documenten waaruit blijkt dat Bin Hammam zo’n vijf miljoen aan steekpenningen uitdeelde aan Afrikaanse FIFA-leden om het WK naar zijn land te halen. Er loopt momenteel een officieel onderzoek naar de toewijzingen van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar, waarvan de uitkomst na afloop van het WK in Brazilië wordt verwacht. 

Geef een reactie

Laatste reacties (10)