30

Filibuster PVV en 50Plus jammerlijk mislukt

50PLUS en de PVV hebben zich flink vergist in het fenomeen filibuster. In een poging een stemming over het afschaffen van de wet-Hillen over de deadline heen te duwen, vroegen de partijen ruim 35 uur spreektijd aan in de Tweede Kamer. De wet Hillen geeft mensen die hun hypotheek bijna of helemaal hebben afgelost een financieel voordeel, maar het kabinet wil de regeling vanaf 2019 gefaseerd over een periode van dertig jaar afschaffen. Om de verandering in 2019 in gang te kunnen zetten moet de stemming over het voorstel deze week plaatsvinden.

Maar het volmaken van de lange spreektijd, uit Amerikaanse films en series bekend als een filibuster, is in Nederland een stuk lastiger dan aan de andere kant van de oceaan. Waar politici daar rustig recepten of het telefoonboek (ja dat is echt gebeurd) kunnen voorlezen om hun tijd vol te maken, moet de spreektijd in Nederland over de inhoud gaan. En als het niet over de islam gaat, heeft de PVV daar nogal moeite mee.

Ook 50PLUS lukte het niet om de aangevraagde 15 uur spreektijd inhoudelijk te vervolmaken. Martin van Rooijen staakte zijn betoog na 4,5 uur , volgens hemzelf uit ‘piëteit’ met zijn collega’s:

Edgar Mulder van de PVV had zichtbaar moeite om twee van de twintig aangevraagde uren spreektijd te vullen en werd om de haverklap tot de orde geroepen door vervangend Kamervoorzitter Madeleine van Toorenburg, omdat hij van meet af aan nogal ver van de inhoud afweek. Mulder begon met het voorlezen van allerlei ontvangen e-mails en schakelde daarna over naar de Romeinse politicus en redenaar Cicero. Ondanks herhaaldelijk oproepen van Van Toorenburg – en later medevervanger Vera Bergkamp – om zich tot het fiscale deel van zijn betoog te beperken, bleef Mulder zijwegen inslaan.

Tegen 4 uur ’s nachts vond de Kamer het welletjes en deed Aukje de Vries (VVD) een ordevoorstel om de spreektijd te beperken. Over dat voorstel moest hoofdelijk worden gestemd. 78 Kamerleden stemden voor, alleen Mulder was tegen. De PVV-banken waren al heel veel eerder leeggestroomd.

Henk Nijboer (PvdA), merkte na afloop droogjes op: “Zo zie je maar, zo’n filibuster is een hele kunst.”

Geef een reactie

Laatste reacties (30)