Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Filipijnen doen dramatische klimaatoproep

  •  
12-11-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
510 keer bekeken
  •  
fil_300.jpg
Delegatieleider barst in tranen uit op klimaattop: 'Dit is geen natuurramp meer. Stop deze gekte!'
Op de internationale klimaatconferentie die de komende twee weken in Warschau heeft de leider van de Filipijnse delegatie een dramatische oproep aan de wereld gedaan om de realiteit onder ogen te zien: De verwoestende stormen zijn geen gewone natuurrampen meer maar worden veroorzaakt door onverantwoordelijk gedrag van mensen.
Updates onderaan artikel
Delegatieleider Yeb Sano, zelf woonachtig in een stad die zwaar getroffen is door de storm, hield een indrukwekkende speech:
Iedereen die de werkelijkheid van klimaatverandering blijft ontkennen, daag ik uit zijn ivoren toren te verlaten, het gemak van de leunstoel op te geven. Ik daag u uit naar de eilanden in de Stille Oceaan te komen, de eilanden van de Caraïben en de eilanden van de Indische Oceaan en de gevolgen te zien van de stijgende zeespiegel, naar de bergstreken van de Himalaya en Andes waar gemeenschappen vechten tegen gletsjerwater, naar de Noordpool waar gemeenschappen worstelen met snel de verminderende ijskap, naar de grote delta’s van de Mekong, de Ganges, de Amazone en de Nijl waar levens en levensonderhoud weggespoeld worden, naar de heuvels van Midden-Amerika die geconfronteerd worden met soortgelijke, monsterlijke orkanen, naar de uitgestrekte savannes van Afrika waar klimaatverandering een zaak van leven en dood is geworden met het schaarser worden van voedsel en water. Vergeet ook niet de enorme orkanen in de Golf van Mexico en de oostkust van Noord-Amerika. En als dat allemaal niet voldoende is dan kunt u nu naar de Filipijnen gaan.
De wetenschap heeft ons een beeld geschonken dat steeds scherper wordt. Het IPCC rapport over klimaatverandering en extreme gebeurtenissen onderstreepte de risico’s van veranderende patronen en frequentie van extreem weer. De wetenschap vertelt ons dat, heel simpel, klimaatverandering een toename van zwaardere tropische stormen betekent. Aangezien de aarde opwarmt, warmen ook de oceanen op. De warmte die is opgeslagen in de wateren rond de Filipijnen zal de intensiteit van tyfoons verhogen en de trend die we zien is dat meer vernietigende stormen de nieuwe norm gaan worden.(…)
Wat mijn land doorstaat als gevolg van deze extreme klimaatgevolgen is krankzinnig. De klimaatcrisis is krankzinnig. We kunnen deze klimaatgekte stoppen. Nu, hier in Warschau.
We moeten er mee ophouden deze gebeurtenissen te zien als natuurrampen. Het is niet natuurlijk dat als mensen vechten om armoede uit te roeien en zich te ontwikkelen, ze neergebeukt worden door de woeste aanval van een storm die nu al gezien wordt als de zwaarste die ooit aan land kwam. Het is niet natuurlijk als de wetenschap ons vertelt dat opwarming van de aarde leidt tot meer zware stormen. Het is niet natuurlijk als de mens dat klimaat al grondig veranderd heeft.
Yeb Sano vertelde hoe hij tijdens het uitspreken van zijn speech nog wachtte op nieuws over zijn familie in het getroffen gebied. Hij vertelde hoe zijn broer met eigen handen lijken van slachtoffers heeft geborgen. Sano week vervolgens af van de tekst van zijn voorbereide speech om aan te kondigen dat hij, uit solidariteit met de getroffenen, gedurende de conferentie in hongerstaking zal gaan. Totdat er een akkoord is bereikt.
Update 20.30 In de Global Climate Risk Index van de Duitse ontwikkelingsorganisatie Germanwatch staat dat vooral ontwikkelingslanden het zwaarst getroffen worden door natuurgeweld. Haïti, de Filipijnen en Pakistan waren in 2012 het meest de klos. Extreme weersomstandigheden door klimaatveranderingen zijn volgens Germanwatch de grootste veroorzaker van dodelijke slachtoffers en financiële schade. Sonke Kreft van Germanwatch:
Onze resultaten moeten worden opgevat als een wake-up call voor een ambitieuzer internationaal klimaatbeleid en een betere preventie tegen klimaatgerelateerde rampen.
Een aantal kleine eilandstaten vraagt de VN om bescherming van de oceanen. De eilandstaten lopen het risico van de kaart geveegd te worden door stijging van de zeespiegel. Door uitputting van de oceanen worden zij bovendien ook beroofd van hun inkomsten. In 2015 lopen de huidige millenniumdoelen af. In de opvolger hiervan, de ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ wordt het volgende beleid vastgelegd. De eilandstaten, waaronder Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, de Maldiven, Tonga, Naura en Kiribati, vragen om van de bescherming van de oceanen een ontwikkelingsdoel op zich te maken.
Amerikaanse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de enorme veranderingen in neerslagpatronen wereldwijd waarschijnlijk door de mens veroorzaakt zijn. De neerslag ondergaat momenteel wereldwijs twee grote veranderingen; natte streken worden natter en droge streken worden droger, door de stijgende temperaturen. Ook duwen atmosferische veranderingen stormen en subtropische droogte in de richting van de polen.
Onderzoeker Kate Marvel legt uit:
Beide veranderingen vinden gelijktijdig plaats en dat kan niet door natuurlijke variabiliteit alleen verklaard worden. Externe invloeden zoals de toename van broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor de veranderingen.
Volgens de Filipijnse president Benigno Aquino heeft de orkaan tussen de 2000 en 2500 mensen het leven gekost. In een interview met CNN schatte hij nog dat er zo’n 10.000 mensen om het leven zouden zijn gekomen. Dat getal is te hoog, zegt hij nu.
Het officiële dodental staat op 1774, terwijl zo’n 2 miljoen mensen dringend voedselhulp nodig heeft. Onder hen zijn zo’n 300.000 zwangere vrouwen, of vrouwen met pasgeboren baby’s. Dat meldt NOS.
Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen heeft moeite met het bereiken van het rampgebied. Dat meldt Trouw. Enkele medewerkers zijn al gearriveerd, maar door de harde wind kon een binnenlands vliegtuig met bestemming de stad Tacloban niet bereiken. Ook met een helikopter lukte het niet.
Natacha Reyes die de hulpverlening van Artsen zonder Grenzen in de Filipijnen coördineert verklaart :
De situatie is dramatisch, het is hier totale chaos. Het rampgebied is ontzettend lastig te bereiken en dat vertraagt de hulpverlening. We proberen de mensen in de meest afgelegen gebieden te bereiken: vaak krijgen zij het laatst de hulp die ze zo hard nodig hebben.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.