27

Filipijnse afgevaardigde in tranen op klimaattop

Nadarev Saño doet een dringend beroep op de wereld om nú eens iets te doen aan klimaatverandering. Zal het wat uitmaken?

Als een vertegenwoordiger in tranen uitbarst op een klimaattop mag dat gezien worden als een teken dat er wat aan de hand is. De Britse krant The Guardian beschrijft hoe de Filipijnse afgevaardigde Nadarev Saño een in tranen gedompeld beroep doet op de voltallige top in Doha om nú iets te doen aan de klimaatveranderingen die zijn land bedreigen.

Nadarev had een keurige speech voorbereid, maar daar kwam hij niet doorheen, zo schrijft The Guardian. Halverwege brak hij en deed hij de volgende oproep:

Ik doe een beroep op heel de wereld, ik doe een beroep op leiders van over de hele wereld, om hun ogen te openen voor de harde realiteit waarmee wij worden geconfronteerd. Ik doe een beroep op ministers, de uitkomst van ons werk gaat niet over wat onze heersers van ons willen. Het gaat om wat 7 miljard mensen van ons eisen.

Ik doe een beroep op iedereen, geen vertragingen meer, geen uitvluchten. Alstublieft, laat Doha de herinnering in gaan als de plaats waar we de politieke wil vonden om de verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst die wij willen. Ik vraag aan ons allemaal, als wij het niet doen, wie dan wel? Als we het nu niet doen, wanneer dan wel? Als we het hier niet doen, waar dan?

De Filipijnen zijn onlangs getroffen door de zestiende tyfoon in een jaar. Iedere tyfoon kost het land 2 procent van zijn bruto nationaal product. Nog eens 2 procent gaat op aan wederopbouw. Zo is het land jaarlijks vijf procent van zijn inkomsten kwijt aan deze stormen.

The Guardian: Will Phillipines negotiator’s change our course on climate change?

Geef een reactie

Laatste reacties (27)