Laatste update 10:38
130

Filipijnse president gaat over lijken om einde te maken aan drugscriminaliteit

Rodrigo Duterte, de nieuwe president van de Filipijnen heeft sinds zijn aantreden naam gemaakt als de man die – letterlijk – over lijken gaat om de ‘war on drugs’ te kunnen winnen, en zich daar niet voor schaamt. De Britse krant The Guardian meldde eerder al dat zo’n 700 mensen, waaronder dealers en gebruikers, zijn gedood door de autoriteiten, zo’n 600.000 anderen hebben zichzelf inmiddels preventief aangegeven uit angst ook gedood te worden. Daar komt nu de beschuldiging van 150 rechters, burgemeesters, politici en militair personeel bij. In een televisietoespraak noemde hij maandag de namen van alle hooggeplaatsten die volgens hem gelinkt zijn aan drugscriminaliteit. De militairen en politie-agenten zijn met onmiddellijke ingang ontslagen, ook beval de nieuwe president de beveiliging voor de betreffende politici op te heffen. Alle 150 beschuldigden moeten zich binnen 24 uur melden, doen ze dat niet dan stuurt hij het leger op ze af.

Duterte staat in de Filipijnen bekend als ‘De Bestraffer’. Als burgemeester van Davao gebruikte hij al omstreden maatregelen om criminaliteit tegen te gaan. In aanloop naar de verkiezingen beloofde hij de criminaliteit in de Filipijnen kosten wat kost binnen een half jaar uit te bannen. In eerste instantie dus door alles wat drugsgerelateerd is aan te pakken, maar ook wil hij een verbod op alcohol en tabak in openbare ruimtes en een avondklok voor kinderen.

Duterte zei in de uitzending volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen indien blijkt dat één of meerdere van de 150 hooggeplaatsten helemaal geen verband heeft met drugscriminaliteit.

Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Stop Aids roepen de VN in een petitie op zich uit te spreken over het hardhandige optreden van Duterte:

We roepen de VN op openlijk deze gruweldaden in de Filipijnen te veroordelen. Deze zinloze moorden kunnen niet worden gerechtvaardigd onder het mom van anti-drugsmaatregel. De stilte is onacceptabel, terwijl dag in dag uit mensen op straat worden gedood.

De president heeft voordat hij werd gekozen overigens al aangekondigd dat er veel doden zouden vallen. Hij voorspelde dat zo’n 100.000 mensen het leven zouden laten als hij aan de macht kwam. “Er zullen zoveel lichamen gedumpt worden in Manila Bay dat de vissen zich zullen vetmesten door er van te eten.”

Geef een reactie

Laatste reacties (130)