Laatste update 20:41
21

Filipijnse president ‘grapt’ dat soldaten drie vrouwen mogen verkrachten

De Fillipijnse president Rodrigo Duterte zei vrijdag in een toespraak dat zijn soldaten tot wel drie vrouwen per stuk mochten verkrachten. Deze hatelijke grap maakte hij in het kader van zijn nieuw ingevoerde krijgswetten. Duterte probeerde met de opmerkingen over het verkrachten van vrouwen zijn soldaten op een militaire basis een hart onder de riem te steken.

‘Voor deze krijgswet en de gevolgen van deze krijgswet, ben ik, en ik alleen verantwoordelijk. Doe gewoon je werk. Ik zal met de rest omgaan,’ zei hij.

Ik zal de gevangenis voor je in gaan. Als je er drie verkracht, zal ik zeggen dat ik het gedaan heb.

Duterte won de verkiezingen van afgelopen jaar ruim door zichzelf te presenteren als iemand die ‘de gewone man’ begrijpt. Tijdens zijn verkiezingscampagne pochte hij dat hij twee maîtresses had, maar dat de belastingbetalers daar geen last van zouden hebben als hij president zou zijn, omdat hij ze alleen maar naar goedkope hotels meenam om seks met ze te hebben.

De Filipijnse president is al vaker in opspraak gekomen vanwege zijn seksistische uitspraken. Vorig jaar April ontstond er nog een internationale diplomatie rel toen hij zei dat hij een Australische missionaris, die tijdens rellen in de Filipijnse gevangenis was vermoord, ook graag had willen verkrachten:

Toen ze ze naar buiten brachten, zag ik haar gezicht en dacht ik: ‘Zoon van een hoer. Wat zonde. Ze hebben haar verkracht, ze zijn allemaal in de rij gaan staan. Ik was boos dat ze verkracht was, maar ze was zo mooi. Ik dacht, de burgemeester had als eerste moeten gaan.’

De Australische en Amerikaanse ambassades spraken hun afkeur uit, waarop Duterte woedend reageerde dat zijn uitspraken uit hun verband waren gerukt.

Voor wie zich afvraagt hoe serieus de ‘humor’ van Duterte genomen moet worden: tijdens zijn verkiezingscampagne grapte Duterte dat zijn kiezers maar beter begrafenisondernemingen konden openen, omdat hij ze zou vullen met lijken van zijn ‘war on drugs’.

Die oorlog kwam er, en heeft ondertussen al duizenden doden geëist.

Channel News Asia: Philippines’ Duterte makes rape joke for martial law troops

Geef een reactie

Laatste reacties (21)