Laatste update 12:19
31

Film over Armeense genocide krijgt ongezien tienduizenden negatieve ratings

imdb

The Promise, een nieuwe film met Christian Bale over de aanloop naar de Armeense genocide, heeft op Internet Movie Database al meer dan 55.000 uiterst negatieve 1 ster ratings gekregen. Dat is opvallend want de film is nog amper ergens te zien geweest. Voor zo ver bekend is de film nog maar drie keer in een bioscoop aan publiek getoond.

De film speelt in het Ottomaanse Rijk en gaat over een driehoeksverhouding tussen twee mannen, waaronder een Amerikaanse journalist, en een Armeense vrouw gespeeld door Charlotte Le Bon. Naarmate steeds duidelijker wordt wat de Ottomanen van plan zijn, worstelen de drie met hun beslissingen. Tussen 1915 en 1922 werden anderhalf miljoen Armeniërs uitgemoord door Turken.

De onafhankelijk geproduceerde The Promise werd geregisseerd door Terry George die eerder het indrukwekkende Hotel Rwanda maakte over de genocide daar. De film is het geesteskind van de vorig jaar overleden filmmagnaat Kirk Kerkorian, die van Armeense afkomst is en ooit eigenaar was van de vermaarde studio Metro-Goldwyn-Mayer. Het project wordt als gedurfd gezien omdat de filmmarkt sterk internationaal gericht is en een tegenactie veel schade kan berokkenen.

Het ligt voor de hand dat de stroom aan negatieve reviews veroorzaakt wordt door notoire genocide-ontkenners die in Turkije en de Turkse diaspora het debat overheersen. De statistieken van IMDB laten echter ook een tegenreactie zien. Meer dan 30.000 gebruikers hebben de film 10 sterren toegekend, de hoogst mogelijke waardering. Het tien-sterren kamp wordt vooral gesteund door vrouwen, de 1 sterren-beweging is grotendeels een mannenactie.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)