Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Filmpje Syrisch jongetje dat klein meisje redt is nep meldt Noorse filmmaker

  •  
14-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bbcsyrischekinderen.jpg
Noorse filmmaker wilde met het filmpje de discussie over kinderen in conflictgebieden losmaken 
De miljoenen kijkers van het filmpje waarin een klein Syrisch jongetje een klein meisje redt van de dood door moedig tussen de kogelregen haar van de straat weg te halen, zijn bewust om de tuin geleid. Het filmpje is opgenomen in Malta en bewust als ‘echt’ gepresenteerd om het debat over kinderen in oorlogssituaties aan te wakkeren. Een Noorse filmploeg heeft dat vandaag gezegd.
Als ik een filmpje zou kunnen maken en als echt zou presenteren, mensen het zouden verspreiden. (..) We hebben het in Malta opgenomen in mei dit jaar op een set dat gebruikt wordt voor andere beroemde films zoals Troy en Gladiator.
Het jongetje en meisje zijn professionele acteurs uit Malta zegt de filmmaker. “De stemmen op de achtergrond zijn van lokale Syrische vluchtelingen.”
Volgens de maker hadden kijkers door kunnen hebben dat het filmpje niet echt was. Dat zegt de producent van het filmpje.
De kinderen die afgevuurde kogels overleefden had het signaal kunnen afgeven dat het niet echt was. (..) We hebben lange gesprekken gevoerd met de financierders over de ethiek rond het maken van een filmpje zoals dit.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.