Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Filosofen pleiten voor universele rechten dolfijnen

  •  
21-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
dolphins_300.jpg
Wetenschappers komen met rechterlijk wapen tegen walvisjacht en natuurprojecten voor walvisachtigen
Walvisachtigen zijn feitelijk niet-humane mensen en moeten daarom beschermd worden met universele rechten. Dat stellen filosofen en mariene biologen. Met die verklaring hopen zij op internationale verdragen die het op termijn onmogelijk maken om dolfijnen, walvissen en bruinvissen te bezitten of op te sluiten.
De zeezoogdieren zijn zelfbewust, hebben een karakter en onlangs bewees een onderzoek dat de dieren ook emotionele gevoelens hebben. De wetenschappers vinden daarom dat als de universele rechten ook van kracht is op mensen, deze ook voor walvisachtigen moet gelden. Volgens hun logica wordt daarmee het opzettelijk vermoorden van walvisachtigen een ernstig ethisch vergrijp.
Zo stelt filosoof Tom White het moorden van walvisachtigen gelijk aan het moorden van mensen.
De wetenschap heeft bewezen dat individu-zijn, bewustzijn en zelfbewustheid niet langer exclusief menselijke eigenschappen zijn. We staan voor nieuwe uitdagingen”, vertelde hij vandaag aan de Britse krant The Independent. 
Dolfijnen zijn door de wetenschappers uitgeroepen tot de slimste wezens op aarde na mensen. Ze kunnen net als apen zichzelf herkennen in een spiegel en ook kunnen ze een taal aanleren aan de hand van symbolen.
De rechtenverklaring die is ondertekent moet het leven, de vrijheid en het welzijn van walvisachtigen beschermen. Ook het recht op verblijf in de natuurlijke habitat is daarin verankerd. De Verenigde Naties overweegt de verklaring over te nemen in een verklaring over migrerende dieren. White hoopt dat over tien jaar ook na ‘nationale’ jurisprudentie haalbaar is.
Tientallen onderzoeken bewezen de bijzondere band tussen de mens en dolfijnen. Bijzonder is dat in de hele geschiedenis er nooit verhalen zijn opgedoken van dolfijnen die mensen aanvallen. In sommige gevallen lijken ze de mens juist op te zoeken. Zo worden ze vaak gespot op plekken waar surfers in het water liggen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.