24

Financiële ondergang dreigt voor Rotterdamse megaschool Zadkine

Roc met 18 duizend leerlingen in nood door aankoop van meerdere panden ... Verlies loopt dit jaar op tot 19 miljoen euro

De Rotterdamse onderwijsreus Zadkine moet vechten om het hoofd boven water te houden, zo meldt de Volkskrant vrijdag. Vanwege een miljoenentekort moet het ROC 150 banen extra schrappen en 100 duizend vierkante meter aan gebouwen verkopen. Met het ministerie van Financiën lopen onderhandelingen over een financieel vangnet om de mbo-instelling te redden.

De onderwijsinspectie plaatste het roc maandag in stilte onder de zwaarste vorm van financieel toezicht. Na Amarantis is Zadkine de tweede grote onderwijsinstelling die dit jaar op de rand van de afgrond balanceert, schrijft de Volkskrant: 

Tussen 2004 en 2007 kocht Zadkine een aantal panden om de onderwijscapaciteit uit te breiden. Kort daarna sloeg de crisis toe en droogden de subsidiestromen van de gemeente en het Rijk op. Tegelijkertijd moesten Zadkine en andere roc’s hun door de overheid gefinancierde inburgeringscursussen beëindigen, een verliespost van 24 miljoen euro. Het leidde in de afgelopen vier jaar in combinatie met een licht teruglopend studentenaantal tot een omzetdaling van 40 miljoen euro.

Luc Verburgh trad op 1 augustus aan als bestuursvoorzitter, nadat het oude bestuur werd weggestuurd. Hij komt met een ingrijpend reddingsplan: een extra ontslagronde van 150 voltijdbanen, bovenop de 350 ontslagen (275 voltijdbanen) die dit voorjaar al vielen. De grootste slag wil hij slaan met het verkopen of verhuren van de helft van zijn panden.

Zadkine is daarnaast met de ministeries van Onderwijs en Financiën in onderhandeling over overheidshypotheken op de panden van Zadkine en herfinanciering van leningen. Hoewel Verburgh het onderwijsaanbod en de leerlingen zo veel mogelijk ontziet, zal er worden gesnoeid in opleidingen en leer-werktrajecten, aldus de Volkskrant.

Volkskrant: Rotterdamse scholenreus Zadkine aan rand afgrond

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)