67

Finland gooit roer om naar rechts

UPDATE: Rechts-nationalistische partij onder leiding van euroscepticus Timo Soini grote winnaar verkiezingen

Finland stemt zondag voor een nieuw parlement. Volgens de peilingen zal de rechts-nationalistische partij ‘Echte Finnen’ het goed doen. Volgens de opiniepeilingen worden zij de 4de grootste partij in Finland.

Update 23.30

Met 19 procent van de stemmen is de eurosceptische partij ‘Echte Finnen’ de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Finland. De Finse Nationale Coalitiepartij kreeg de meeste stemmen met 20,4 procent.

Update: 20.30

Met 31,2 procent van de stemmen geteld worden de ‘Echte Finnen’ de op twee na grootste partij in het parlement. Dat meldt De Redactie. Ze halen tot nu toe 18,6 procent van de stemmen. In 2007, toen de partij begon, haalden ze nog maar 4,1 procent van de stemmen.

Het ziet er naar uit dat de Finnen gaan afrekenen met de heersende partijen. De afgelopen vier jaar werd Finland geleid door een coalitie van de Centrumpartij, de Conservatieve Nationale Coalitiepartij, de Groenen en de Tweedse Volkspartij.

Redenen voor de ruk naar rechts hebben een internationaal karakter: de eurocrisis, problemen met de immigratie, de groeiende werkloosheid en de economische recessie. Roma-bedelaars en de asielzoekers uit Somalië en Irak leidden het afgelopen jaar de discussie in Finland. Timo Soini, leider van de ‘Echte Finnen’ partij speelde daar op in. Hij is eveneens een euroscepticus. Zo is hij tegen de financiering van het reddingsprogramma voor Portugal. Wanneer de prognose van 47,30 stemmen gehaald wordt, zou dat een schokgolf voor Europa betekenen schrijft MoneyTalk.

In Finland mogen vandaag 4,4 miljoen mensen stemmen. Ruim 30 procent deed dit al vroegtijdig. De eerste resultaten zullen vanavond omstreeks 19.00 bekend worden.

De Morgen: Finland kiest vermoedelijk voor ruk naar rechts

cc-foto: European Parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (67)