82

Finland voorbereid op verlaten euro

Betalen voor de schulden van andere landen geen optie; dan stapt Finland uit de eurozone

Finland weigert collectieve verantwoordelijkheid te nemen voor de schulden van een aantal eurolanden. Het land zal eerder overwegen uit de eurozone te stappen, dan te betalen voor de schulden van andere landen. Dat heeft de Finse minister van Financiën, Jutta Urpilainen, in een interview met de zakenkrant Kauppalehti gezegd.

Finland is voorbereid op alle scenario’s, aldus Urpilainen. In het interview zegt ze:

Finland is een toegewijd lid van de eurozone en we denken dat de euro belangrijk is voor Finland. Maar we houden niet ten koste van alles vast aan de euro. Collectieve verantwoordelijkheid voor de schulden, het economisch beleid en de risico’s van andere landen, daar moeten we niet toe bereid zijn.

Verdere Europese integratie is voor het land geen optie. Ook bij het sluiten van het akkoord afgelopen vrijdag bij de bijeenkomst van de euroleiders, toonde Finland zich terughoudend. Zo ging het land niet akkoord met het plan om het Europese noodfonds in staat te stellen om obligaties van eurolanden op te kopen.

Net als Nederland heeft Finland een zogenoemde triple A-rating van kredietbeoordelaars. Het land wordt gezien als weinig risicovol om geld aan uit te lenen, waardoor het weinig rente betaalt op staatsleningen. Verdere politieke en economische integratie zou ertoe kunnen leiden dat het land een hogere rent moet betalen.

NOS: ‘Finland kan mogelijk euro verlaten’
RD: „Finland kan overwegen euro te verlaten”

Geef een reactie

Laatste reacties (82)