Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Finland weigert Samen zeggenschap eigen land

  •  
21-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
sami300.jpg
Centrumrechtse partij ligt dwars bij ratificatie VN-confentie voor de rechten van inheemse volkeren
De Finse minister van Justitie Tuija Brax heeft aangekondigd de VN-conventie voor de rechten van inheemse volkeren niet te ondertekenen. Het Europees parlement eiste eerder van de Finnen dat ze het verdrag ratificeren. Door de weigering krijgen de Samen, scheldend ook wel bekend als Lappen, geen zeggenschap over hun eigen land.
De Samen strijden al jaren voor meer zeggenschap over hun woongebied. De Finse minister Brax heeft verklaard dat de grootste regeringspartij, de centrumrechtse Suomen-Keskuta de ratificering van de internationale afspraken heeft gedwarsboomd.
Noorwegen heeft de Samen in 1990 al een officiële status gegeven. Naast Finland weigert ook Zweden de Samen autonomie. Wel heeft Zweden de Samen medezeggenschap over het Unesco-werelderfgoed Laponia gegeven. Het noorden van het land blijft echter in handen van Zweden, omdat zich hier veel belangrijke ijzerertsmijnen en waterkrachtcentrales bevinden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.