9

Finland wil na moord op politica en journalistes ‘sociale uitsluiting’ aanpakken

De Finse regering wil ‘sociale uitsluiting’ en ‘marginalisering’ gaan aanpakken. Dit in reactie op een moordpartij dit weekend waarbij een linkse politica en twee journalistes werden doodgeschoten. De 23-jarge verdachte die het misdrijf beging zou psychische problemen hebben en al langer buitengesloten zijn door de maatschappij. Hij heeft ook een strafblad.

De verdachte reed zaterdagavond met zijn auto naar het centrum van Imatra, parkeerde zijn auto en schoot vrijwel onmiddellijk met een geweer de drie slachtoffers dood die zojuist een restaurant verlieten. Het motief is nog niet achterhaald maar de politie vermoedt dat de daad geen politieke of ideologische achtergrond heeft. De twee journalistes en de voorzitter van de gemeenteraad die hij ombracht zouden willekeurig zijn uitgekozen.

Minister van Binnenlandse Zaken Paula Risikko van de centrum-rechtse regering grijpt de moordpartij aan om het sociaal beleid te intensiveren. De aandacht gaat volgens haar nu teveel uit naar mensen met een baan of studie. “We moeten beginnen ons te richten op mensen die dergelijke doelen niet kunnen halen.”

Tegelijkertijd wil ze haatzaaiende taal aanpakken. Bij de viering van Onafhankelijkheidsdag, afgelopen dinsdag, marcheerden neo-nazi’s door de hoofdstad die onder meer leuzen ter verheerlijking van het nationaal-socialisme scandeerden. In september sloegen neo-nazi’s in Helsinki een 29-jarige voorbijganger dood die bezwaar maakte tegen hun demonstratie.

YLE: Interior Minister seeks to tackle social marginalisation after Imatra tragedy

cc-foto: Pasi Kirkkopelto

 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)