33

Finnen bekogelen vluchtelingen met vuurwerk en stenen

Bus met asielzoekers bij aankomst AZC belaagd door racisten

In het Finse Lahti hebben demonstranten vuurwerk en stenen naar een bus met vluchtelingen gegooid. Daarbij werd met Finse vlaggen gezwaaid en werden de vluchtelingen uitgescholden.

De bus met asielzoekers, vooral gezinnen met kinderen, arriveerde bij een nieuw AZC in het zuidelijke stadje Lahti. Daar werden zij door een xenofobe meute opgewacht met Finse vlaggen en brandende fakkels, die vervolgens de bus bekogelden met stenen en vuurwerk. Ook werden er stenen gegooid naar aanwezige medewerkers van het Rode Kruis. 

De Finse overheid heeft het racistische protest, waarbij een van de deelnemers zich zelfs had uitgedost als een lid van de Ku Klux Klan, streng veroordeeld. In een officiële verklaring noemde de regering het gedrag ‘onverdedigbaar’. De Finse premier Juha Sipila zei op Twitter: ‘Dreigementen en geweld tegen asielzoekers en migranten zijn absoluut onacceptabel.’

Ook op andere plekken kwam het vrijdag tot geweld tegen asielzoekers. Een asielzoekerscentrum in Kouvola, ook in het zuiden van Finland, werd bekogeld met molotovcocktails. Bij die aanslag vielen geen gewonden. 

AFP
Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (33)