126

Fins politicus slaat oorlogszuchtige taal uit tegen multiculturele samenleving

Is hier sprake van een heimelijke Breivik-aanhanger? ... Zorgen over groei extreem-rechts geweld

Een parlementslid van de populistische coalitiepartner Finnenpartij is op Facebook tekeer gegaan van tegen de multiculturele samenleving. Volgens critici uit eigen kring uit hij zich daarmee in dezelfde lijn als de Noorse terrorist Breivik.

In Nederland is het debat zo vergiftigd dat niemand er meer van op kijkt en het zelfs zeer salonfähig is om af te geven op het concept van de multiculturele samenleving maar in Finland leidt dat nog tot oprechte verontwaardiging. Olli Immonen is parlementslid voor de Finnenpartij, voorheen Ware Finnen, een populistische partij van nationalisten die zich, zoals dat nationalisten betaamt, beter wanen dan anderen.

De politicus schreef op Facebook in het Engels(!):

Ik droom van een sterk, moedig land dat de nachtmerrie genaamd multiculturalisme zal verslaan. Deze lelijke zeepbel waar onze vijanden in leven zal snel genoeg in een miljoen stukjes uiteenspatten. Onze levens zijn verbonden in een zere harde tijden (sic). Dit zijn de dagen die voor altijd een vlek achterlaten op de toekomst van ons land. Ik geloof krachtig in mijn medestrijders. We zullen strijden tot het einde voor ons vaderland en een ware Finse natie. De overwinning zal aan ons zijn.

Immonen zorgde in juni voor opschudding door te poseren met leden van de Finse Verzetsbeweging, een openlijke neo-naziclub waarvan de leden zijn veroordeeld wegens geweld tegen migranten, politieke tegenstanders en een aanval op de Finse Pride-parade. De Finnenpartij haalde bij de laatste verkiezingen bijna 18 procent van de stemmen en is in grootte de tweede van het land. 

Pekka Vennamo, oud-voorzitter van een voorganger van de Finnenpartij, stelde in een reactie dat de boodschap van Immonen gelijk is aan die van Breivik in zijn beruchte manifest. Hij vroeg zich op Facebook openlijk af of Immonen een Breivik-fan is “of zijn opvolger”. De politicus draagt hetzelfde type baard als Breivik.

De woorden van de rechts-extremist zorgden voor zoveel onrust in het land dat de Finse premier zich dit weekend genoodzaakt zag een statement te maken via Twitter:

“Ik kan de opmerkingen van Immonen niet accepteren. Ik wil Finland ontwikkelen als een open, internationaal, linguïstisch en cultureel rijk land.” De tweet haalde een absoluut record aantal retweets. De voorzitter van de Finnenpartij verklaarde dat de woorden van het parlementslid niet stroken met de partijlijn.

Extreem-rechtse politici roeren zich steeds meer en de vrees dat hun gestook zal leiden tot geweld en radicalisering van hun aanhang neemt toe. In Duitsland vonden dit weekeinde drie aanslagen plaats op woningen van vluchtelingen, onder andere in Dresden waar de bevolking de afgelopen maanden tegen migranten werd opgehitst door Pegida. De Nederlandse extremistische politicus Wilders reisde af naar Dresden om daar aan bij te dragen. De Duitse politievakbond wil een verbod op demonstraties bij asielzoekerscentra en vluchtelingenopvang, meldt de Volkskrant:  “Mensen die zijn gevlucht voor vervolging hebben het recht niet ook nog eens in de gezichten te hoeven kijken van diegenen die hen met stenen bekogelen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (126)