40

Fiscus laat miljarden liggen bij bedrijven

De belastingdienst controleert bedrijven alleen nog vooraf. Dit nieuwe toezicht is gebaseerd op 'vertrouwen'

De belastingdienst loopt ieder jaar miljarden mis, doordat bedrijven niet meer achteraf worden gecontroleerd. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van interne stukken van de belastingdienst. In de stukken uiten medewerkers van de dienst hun onvrede uit over het nieuwe systeem van toezicht dat uitgaat van vertrouwen en dus alleen vooraf gegevens opvraagt.

Een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) erkende zaterdagochtend dat er over 2005 en 2007 te weinig belasting is geïnd. Hoeveel er in de jaren daarna is misgelopen is onduidelijk, schrijft de Volkskrant (betaalde toegang). Ook is niet duidelijk of het door het nieuwe toezicht komt. Weekers heeft inmiddels al een onderzoek aangevraagd. Een onafhankelijke commissie presenteert komende week zijn bevindingen.

De Belastingdienst begon in 2005 met het zogeheten horizontaal toezicht. De gedachte was volgens een woordvoerder dat het “ouderwets” is om belastingbetalers alleen maar met wantrouwen te bejegenen. “De meeste mensen betalen netjes belasting.”

Aanvankelijk werd het horizontaal toezicht alleen toegepast bij grote bedrijven. Als een onderneming beleidswijzigingen doorvoert die fiscale gevolgen hebben, moeten daarover afspraken worden gemaakt met de belastinginspecteur. Vanaf 2008 is begonnen het nieuwe systeem ook toe te passen bij het midden- en kleinbedrijf. Bij zo’n 33.000 bedrijven in deze sector wordt het op dit moment gebruikt.

Belastingambtenaren zien de nieuwe aanpak vooral als een bezuinigingsmaatregel. Zij zeggen vanuit hun jarenlange ervaring juist dat belasting heffen niet op vertrouwen gebaseerd kan zijn.

Volkskrant: Fiscus checkt bedrijven nauwelijks

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)