Laatste update 18:50
10

Fiscus wist van beveiligingslek, deed niets

Staatssecretaris Wiebes heeft zich in een speciaal debat aan de Tweede Kamer moeten verantwoorden over een beveiligingslek bij de Belastingdienst. Daarin heeft hij toegegeven dat er eerder ook al interne signalen zijn afgegeven over de lek, maar dat deze zijn genegeerd. Afgelopen week onthulde ZEMBLA dat de beveiliging van persoonlijke gegevens van miljoenen belastingbetalers en bedrijven ernstig tekort is geschoten, en dat deze gegevens mogelijk in verkeerde handen terecht zijn gekomen. Of deze gegevens daadwerkelijk zijn gelekt kan Wiebes niet zeggen. “Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.”

Willens en wetens in overtreding
De beveiligingslek vond tussen 2013 en 2016 plaats bij de zogeheten Broedkamer, een nieuwe afdeling waarin de Belastingdienst experimenteerde met efficiëntere manieren om fraude op te sporen. ZEMBLA toont aan dat de fiscus al in maart van 2015 gewezen werd op het belang van betere beveiliging, maar dat hier vervolgens niets mee is gedaan. Volgens hoogleraar Bart Jacobs zou de Belastingdienst hiermee de wet hebben overtreden.

“Dat is het bizarre aan dit verhaal. De Belastingdienst was drie jaar lang willens en wetens in overtreding.”  – Sander Rietveld (ZEMBLA)

Het debat in de Kamer kwam naar aanleiding van een brief die de staatssecretaris woensdag verstuurde aan de Kamer. In deze brief reageerde hij als volgt:

Hoewel op dit moment niet vaststaat dat regels zouden zijn overtreden, moeten signalen als deze uiterst serieus worden genomen. De signalen worden dan ook onderzocht door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Interne signalen
Wiebes noemt in de brief ‘het meest pijnlijke punt’ dat medewerkers zich kennelijk niet op hun gemak hebben gevoeld om hun zorgen intern te melden, maar hier anoniem over bij externen hebben aangeklopt. In het debat geeft Wiebes echter toe dat hij te horen heeft gekregen dat er “intern wel signalen gegeven zouden zijn”. Toen de staatssecretaris gevraagd werd om uit te wijden over deze signalen, kon hij tot irritatie van de Kamer hier geen antwoord op geven. Hij zou tijd nodig hebben om de desbetreffende documenten boven water te krijgen. ZEMBLA schiet hem graag te hulp:

Verrotte organisatiestructuur
In de uitzending van ZEMBLA worden ook zorgen geuit over het gebrek aan ruimte voor kritiek bij leidinggevenden binnen de Belastingdienst. Dit komt overeen met de bevindingen van de commissie-Joustra, die een vernietigend rapport uitbracht waar de staatssecretaris vorige maand nog diep voor door het stof moest. In dit rapport werd onder andere geconcludeerd dat er ernstige problemen zijn met de manier waarop de fiscus intern functioneert.

Bekijk hier de volledige uitzending.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)