Laatste update 18:00
9

Fit For Free heeft lak aan privacy, filmt kleedkamers en douche

Hoeveel privacy ben je bereid in te leveren voor een veilig gevoel? In een wereld die alsmaar digitaler wordt, zijn we nagenoeg nergens meer anoniem. Bovendien zijn onze sporen steeds makkelijker te volgen. Denk alleen al aan ons chipgebruik: met de ov-chipkaart vervoeren we ons, we betalen contactloos in de supermarkt of bij de groenteboer. Ook wordt op steeds meer openbare plekken de hele dag gefilmd. Zelfs in de kleedkamer van sportschoolketen Fit for Free ben je niet meer veilig voor de veiligheid-boven-privacy fundamentalisten.

RTL Nieuws achterhaalde dat in 19 vestigingen “toezicht” wordt gehouden met behulp van camera’s in de kleedkamers. Het zou een “preventieve maatregel tegen diefstal” zijn. Deskundigen waarschuwen dat de privacy van klanten, die zich even om willen kleden voor en na het sporten, in het geding is.

Vincent Böhre van stichting Privacy First noemt het schandalig.

Mensen gaan zich toch anders gedragen, zelfs als de camera’s uitstaan. Het is wachten op excessen, dat beelden uitlekken en een medewerker er misbruik van kan maken. Het gaat om hele gevoelige gegevens van mensen zonder kleding aan.

Het simpele antwoord op het voorkomen van diefstal is: maak gebruik van de kluisjes. Volgens Fit For Free hangen hun klanten hun spullen liever op in de kleedkamer, daarom heeft de organisatie besloten camerabewaking in te stellen. In de kleedkamers zijn ook kluisjes beschikbaar. Naar eigen zeggen zijn de camera’s “gericht op haakjes voor jassen en dus alleen het gezicht in beeld brengen”. Navraag van RTL Nieuws leert dat zeker één vestiging de camera’s op de douchehokjes gericht zijn. De sportschool heeft na vragen van RTL de camera verwijderd, maar de woordvoerster wil niet zeggen waarom. Wij gokken dat de gemiddelde Fit For Free-klant er niet van gediend is ongevraagd gefilmd te worden tijdens, vlak voor, of na het douchen.

RTL Nieuws schrijft verder:

De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg vorig jaar ‘enkele meldingen’ binnen van klanten die hun vragen zetten bij het cameratoezicht van Fit For Free. “Daarop hebben wij contact gezocht met de organisatie en gezegd waar hun cameratoezicht aan moest voldoen. Zij hebben verteld dat ze aan de voorwaarden zullen voldoen.”

De toezichthouder deed geen aanvullend onderzoek. “Wij gaan er van uit dat een bedrijf niet tegen ons liegt.”

Volgens de autoriteit moet het bedrijf voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mogen er geen ontklede mensen in beeld worden gebracht en moeten klanten goed geïnformeerd worden over het cameratoezicht in de kleedkamer. In het privacystatement en in de algemene voorwaarden van Fit For Free wordt met geen woord gerept over bewakingscamera’s in de kleedkamer.

Ook stellen klanten tegenover RTL Nieuws dat ze bij het ondertekenen van het abonnement hiervan niet op de hoogte zijn gebracht.

Foto: Videostill RTL Nieuws

Geef een reactie

Laatste reacties (9)