Laatste update 15:50
59

Fittie over docu Tijs van den Brink en de ramadan

EO-presentator Tijs van den Brink dompelde zich voor het tv-programma ‘Tijs en de ramadan’ onder in de Nederlandse moslimwereld, door onder meer tijdens de ramadan mee te vasten en een paar dagen bij een moslimgezin in te wonen. Hij ging deze ‘uitdaging’ niet zomaar aan, maar kreeg hulp van islamoloog Anne Dijk. Dat ging niet zonder slag of stoot. En nu beticht zij hem en de EO in een open brief op Nieuw Wij van het schenden van afspraken. Dijk schrijft:

Weer werd ik bij de EO gecensureerd. Drie uur lang zijn er bij mij thuis opnames gemaakt voor het programma Tijs en de Ramadan. Iedereen weet dat in programma’s geknipt wordt en dat het altijd spannend is welke shots er uitgekozen worden. Daarom twijfelde ik ook lang of ik wel mee moest doen. Na het zien van de uitzending blijkt dat ik mij terecht zorgen heb gemaakt.

Dijk wordt in het programma geïntroduceerd als ‘bekeerd en dochter van een dominee’, in plaats van religiewetenschapper en islamoloog. Dat is haar tegen het zere been, maar dat is niet de kern van haar kritiek. Haar inhoudelijke islamologische bijdrage is uit het programma geknipt om plaats te maken voor sensatie. “De ‘zelfverklaarde-ontslagen-en-veroordeelde-imam-waarvan-je-het-antwoord-van-te-voren-al-weet-moslim’ krijgt opeens wél alle ruimte voor een onzinnig antwoord”, aldus Dijk. De islamologe heeft hierop besloten aan de laatste aflevering van het programma, die nog opgenomen moest worden, niet mee te werken.

In een reactie op de open brief van Dijk schrijft Tenco van der Hee, eindredacteur van het EO-programma badinerend “chill even babe”. Dijk zou volgens Van der Hee juist blij moeten zijn met de vermelding van haar achtergrond, dat volgens hem ‘een relevant feit’ is. Op de kern van haar kritiek – dat haar inhoudelijke input niet gebruikt is – gaat Van der Hee niet in. Onder het kopje ‘de feiten’ schrijft hij echter wel: “We zijn in totaal ruim 2 uur bij Anne Dijk op bezoek geweest. De opnames, waarin er daadwerkelijk een inhoudelijk gesprek wordt gevoerd, bedragen zo’n 46 minuten.” Laat dat nu net het punt zijn waar Dijk zo’n moeite mee heeft: dat 46 minuten durende inhoudelijke gesprek moet ruimte maken voor een “zelfverklaarde-ontslagen-en-veroordeelde-imam-waarvan-je-het-antwoord-van-te-voren-al-weet-moslim”.

Het lukt de EO blijkbaar niet om een oprecht, gelijkwaardig gesprek aan te gaan met een moslim. Dit is gewoon dialoog-terrorisme.

Lees ook op Joop: EO-presentator Tijs van den Brink vastte mee tijdens ramadan

Geef een reactie

Laatste reacties (59)