Laatste update 17:16
53

Flexwerkers profiteren niet van bloeiende economie

Ondanks de aanhoudende jubelverhalen over de Nederlandse economie van het huidige kabinet, profiteren mensen met een tijdelijk contract niet mee. Volgens nieuwe cijfers van het UWV is 41% van de banengroei tussen 2014 en 2019 een baan op uitzendbasis. Op dit moment is een op de tien banen in Nederland al een uitzendbaan.

De groeicijfers per sector illustreren deze ontwikkeling. De uitzend- en arbeidsmiddelingsbureaus zijn goed voor 75.000 nieuwe banen, de zorg voor 52.000. De bouw groeit met 35.000 banen en de horeca met 33.000. Uit deze cijfers blijkt dat de uitzendbranche een reguliere plek is geworden om personeel te vinden, in plaats van een reservebank waar mensen bij ‘zieken of pieken’ als vervangers vanaf worden geplukt. Ook de andere genoemde sectoren blinken niet uit in baanzekerheid.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en advies van het UWV ziet een ontwikkeling: ‘Voorheen zag je bij hoogconjunctuur dat de groei van uitzendbanen afvlakt, omdat meer vast personeel in dienst wordt genomen. Dat is voorbij. Er komt meer werk bij, maar de behoefte aan flex blijft.’ Hoewel dat vooral gaat om tijdelijke banen, wordt deze weg door werkgevers ook steeds vaker bewandeld om aan vast personeel te komen, zegt Witjes.

Het recordaantal banen (10,5 miljoen in 2019) kent ook een keerzijde: een tekort aan werknemers. Bedrijven vinden steeds lastiger personeel, vooral in de techniek en de ICT. Vacatures en vaardigheden van de werkzoekenden sluiten niet altijd op elkaar aan, volgens het UWV.

Cc-foto: bass_nroll

Geef een reactie

Laatste reacties (53)