Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Flinke verslechtering persvrijheid door terroristische organisaties

  •  
12-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jazeera.jpg
Nieuw rapport Verslaggevers Zonder Grenzen : 'Terroristische organisaties gedragen zich als despoten' ... Journalisten Al Jazeera op borgtocht vrijgelaten
Terroristische groeperingen hebben ervoor gezorgd dat de persvrijheid wereldwijd flink verslechterd is. Dat blijkt uit de jaarlijkse index van Verslaggevers Zonder Grenzen, die zich inzet voor de persvrijheid. De organisatie constateert dat er in 2014 wereldwijd 3719 schendingen van de persvrijheid zijn geweest, een stijging van 8 procent.
Het hoofd van de organisatie verklaart de stijging door de opkomst van terreurgroepen als Islamitische Staat en Boko Haram, vertelde hij aan het Franse persbureau AFP.
Die gedragen zich als nieuwe despoten.
Nederland staat met op de vierde positie van landen met de meeste persvrijheden, en moet Denemarken, Noorwegen en Finland boven zich dulden. In 2013 stond Nederland nog op de tweede plaats.
In Noord-Afrika en het Midden-Oosten is de situatie volgens Verslaggevers Zonder Grenzen geheel anders. Onafhankelijke informatie bestaat daar niet meer. Zo werden twee verslaggevers van nieuwszender Al Jazeera English donderdag op borgtocht  vrijgelaten door de Egyptische rechter nadat ze meer dan 400 dagen werden vastgezet wegens ‘het verspreiden van leugens’. De voorlopige vrijlating betekent niet dat de zaak besloten is, meldt de nieuwszender zelf. 
NRC schrijft op haar site over de zaak:
De twee journalisten, genaamd Baher Mohamed en Mohammed Fahmy, worden wel geacht in Egypte te blijven op adressen die bij Justitie bekend zijn. Op 23 februari wordt het proces hervat. De borgtocht van Fahmy bedroeg omgerekend zo’n 33.000 dollar (29.000 euro). Voor Mohamed werd geen borg geëist. De twee mannen werden in december 2013 gearresteerd samen met hun Australische collega Peter Greste. Hij werd eerder deze maand vrijgelaten.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.