Laatste update 12:54
63

Italiaanse steden weren kebab-tenten

cc-foto: Francisco Antunes
cc-foto: Francisco Antunes

De Italiaanse stad Florence heeft een bepaling uitgevaardigd die er toe leidt dat er geen kebab-zaken meer in het centrum gevestigd kunnen worden. De gemeenteraad eist van nieuwe levensmiddelenwinkels en restaurants dat 70 procent van hun aanbod uit lokale producten bestaat. Daartoe is een lange lijst opgesteld met toegestane producten, variërend van Chianti wijn tot een lokale geproduceerde speltsoort.

Voor bestaande winkels geldt de regel ook. Zij krijgen drie jaar de tijd om hun levensmiddelenaanbod aan te passen aan de nieuwe eisen. In de historische stad, die de status heeft van werelderfgoed, wordt iedere week een nieuw restaurant geopend. Steeds meer van die zaken verkopen grootschalig geproduceerd snackfood van slechte kwaliteit waardoor de lokale traditionele producten en zaken het onderspit dreigen te delven. De burgemeester van de centrum-linkse Democratische Partij ontkent dat de maatregel gericht is tegen etnische minderheden. Hij wil met de maatregel het historisch centrum beschermen, zowel qua uiterlijk als wat betreft de inwendige mens.

De Noord-italiaanse stad Verona, waar een voormalig lid van de extreemrechtse Lega Nord de dienst uitmaakt, werd eerder een dergelijke maatregel uitgevaardigd. De Lega Nord voerde in het verleden campagne tegen etnisch voedsel met de slogan : Ja tegen polenta, nee tegen couscous. Ook andere steden zouden geïnteresseerd in doorvoering van dergelijke regels.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)