12

&… Florida berecht jongen (13) als volwassene

Texas onderwerpt vrouwen aan vernederend onderzoek voor abortus ... Romario: 'Brazilië niet klaar voor WK' ... Cubaanse demonstranten opgepakt voorafgaand pauselijk bezoek ... Aantal Nederlanders met dubbel paspoort neemt toe ... Te Koop: Scheveningse pier

Meer nieuws van vandaag


In de VS is veel ophef over een plan om een dertienjarige jongen te berechten als een volwassene in een moordzaak. Cristian Fernandez was twaalf jaar toen hij in beschuldiging werd gesteld voor de moord op zijn ruim twee jaar oude halfbroertje David Gallaragio. Hij had hem in een boekenkast gestopt, waardoor de jongen hersenletsel opliep. Dat bleek fataal toen de moeder zes uur later thuiskwam. Cristian is zelf slachtoffer van seksueel misbruik door zijn vader, die zich later voor het oog van zijn gezin door het hoofd schoot. Waar was de overheid toen, vraagt de arts in de video hierboven. De moeder van een klasgenoot heeft 180.000 handtekeningen verzameld om Cristian te laten berechten als een jongere. (Parool)

In een andere Amerikaanse staat, Texas, worden vrouwen die een abortus willen voortaan gedwongen om een echo te laten maken. De bedoeling is om de foetus aan de vrouw te laten zien, om haar over te halen er niet mee door te gaan. De vrouw kan wel kijken, maar artsen worden verplicht om de foetus ook te beschrijven. Bovendien krijgt de vrouw de hartslag van de ongeboren vrucht te horen, daarvoor wordt desnoods het volume verhoogd. Om de hartslag van een foetus van twaalf weken te horen moet een echo worden gemaakt door een apparaat in de vagina te steken. (New Zealand Herald)

De Braziliaanse oud-international Romario gaat door met zijn kruistocht tegen de organisatie van het WK voetbal, dat in 2014 in Brazilië wordt gehouden. Hij meldt op zijn Facebookpagina dat zowel de wereldvoetbalbond FIFA als de Braziliaanse overheid het volk misleidt door te stellen dat het WK ‘het beste toernooi aller tijden’ zal worden. “We zullen voor gek staan’, schrijft Romario. ‘De federale overheid bedriegt de mensen. President Dilma wordt bedrogen of stelt mensen in staat haar te bedriegen.” Twee maanden geleden had de 46-jarige Romario, tegenwoordig lid van het Braziliaanse parlement, al laten weten dat niet alle WK-stadions op tijd klaar zouden zijn. (AD)

In de Cubaanse hoofdstad Havana zijn dit weekeinde ongeveer zeventig ‘Witte Dames’ opgepakt. Gehuld in witte kleding eisen de vrouwen elke zondag de vrijlating van politieke gevangenen. De vrouwen, moeders en andere familieleden van gevangenen werden opgepakt toen zij zaterdag en zondag protesttochten hielden in Havana. De actiegroep werd in 2005 door het EU-parlement onderscheiden met de Sacharovprijs voor de vrijheid van meningsuiting. Hun arrestatie lijkt een voorzorgsmaatregel te zijn voor het bezoek van paus Benedictus XVI. (Parool/Independent)

&.. Het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit is toegenomen. Op 1 januari 2011 hadden 1,2 miljoen Nederlanders ook minimaal één ander paspoort. Dat waren er 40.000 meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. (Volkskrant)

De Scheveningse Pier staat te koop. De familie Van der Valk, sinds 1991 de eigenaar van het bouwwerk, ziet geen brood meer in het evenementencomplex en wil er geen geld meer in investeren. (NRC)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)