33

FNV: anoniem solliciteren geeft iedereen een eerlijke kans

Vakbond pleit voor experiment  om discriminatie op arbeidsmarkt te bestrijden

De vakbond FNV wil experimenteren met anoniem solliciteren om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden. Donderdag spreekt FNV met sociale partners, ervaringsdeskundigen en wetenschappers de Tweede Kamer toe over hoe de werkloosheid tegen te gaan. Dit meldt NU.nl

FNV-bestuurder Gijs van Dijk zegt leeftijdsdiscriminatie en racisme op de arbeidsmarkt met anoniem solliciteren tegen te willen gaan. En daarmee iedereen ‘een eerlijke en gelijke kans op de arbeidsmarkt’ te geven. Wel zitten er volgens hem wat haken en ogen aan. Zo is het duidelijk als een persoon in 1980 afgestudeerd is, dat die wat ouder is. Daarom vindt de bestuurder dat werkgevers het probleem ook moeten erkennen. 

Daar ligt voor een deel de sleutel van de oplossingWij kunnen als vakbond geen banen creëren, de overheid kan dat ook niet zonder de sociale partners. De sleutel ligt voor een groot deel bij de werkgevers, zij kunnen oudere werknemers aannemen.

De VVD heeft vorig jaar voorgesteld om anoniem solliciteren in te stellen. Volgens minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid en Integratie) zou het een mogelijk instrument zijn maar geen oplossing voor het probleem, omdat het erom gaat dat vooroordelen weggenomen worden.

cc foto: Scott Beale/Laughing Squid

Geef een reactie

Laatste reacties (33)