75

FNV-bestuurder Corrie van Brenk keert PvdA de rug toe

Van Brenk mist het 'sociale gezicht' van de regeringspartij

Corrie van Brenk, voorzitter van vakbond Abvakabo FNV, heeft haar lidmaatschap van de PvdA opgezegd. De reden: ze mist het ‘sociale gezicht’ van de regeringspartij, zo meldt ze aan NRC.

Van Brenk is sinds mei 2012 voorzitter van de grootste vakbond in de publieke sector met 350.000 leden, maar verloor diezelfde maand de strijd om het voorzitterschap van de overkoepelende vakcentrale FNV van Ton Heerts, oud-Tweede Kamerlid van de PvdA (en nog wel lid van de partij). Van Brenk was zelf jarenlang lid en in het verleden nog actief als gemeenteraadslid voor de PvdA, totdat ze de partij ongeveer een maand geleden verliet.

Van Brenk verkeerde als voorzitter van Abvakabo en PvdA-lid in een lastige positie. Abvakabo FNV heeft felle kritiek op de pensioenplannen, de hoge werkloosheid en de ‘botte bezuinigingen’ van het kabinet. Van Brenk stond daarmee lijnrecht tegenover een partijgenoot: PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Daarover zei Van Brenk vorig jaar in het televisieprogramma Buitenhof:

Af en toe kussen we elkaar zelfs omdat we elkaar aardig vinden, maar op dit terrein is het echt helemaal fout. De PvdA heeft ontzettende steken laten vallen. Ik zie dat het alleen over geld gaat en niet over mensen.

Van Brenk geeft tegenover NRC aan geen plannen te hebben om zich, net als veel van haar vakbondscollega’s bij de SP aan te sluiten. Verder heeft ze geen commentaar.

Cc-foto: Wikicommons

Geef een reactie

Laatste reacties (75)