41

FNV Bondgenoten presenteert alternatief pensioenplan

Vakbond steunt principeakkoord níet: 'Risico's zijn alleen voor de werknemers'... Werkgevers nemen verantwoordelijkheid niet

FNV Bondgenoten heeft dinsdag een alternatief pensioenplan gepresenteerd. Bondgenoten keurt het principeakkoord dat er nu ligt af. Met dat akkoord zouden werknemers alle risico’s dragen, terwijl de werkgevers hun verantwoordelijkheid niet nemen, aldus de vakbond. In het alternatieve plan van Bondgenoten eist de vakbond onder andere dat pensioenfondsen buffers opbouwen om de toekomstige pensioenuitkeringen veilig te stellen.

FNV Bondgenoten stemde in de federatieraad tegen het pensioenplan. Toch besloot het federatiebestuur het onderhandelingsresultaat over pensioen en AOW met de werkgevers en het kabinet te tekenen.

Voorzitter van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk is fel gekant tegen het principeakkoord:

Kort gezegd: de risico’s zijn voor de werknemers, de werkgevers onttrekken zich in moeilijke tijden aan hun verantwoordelijkheid en de aanpassingen aan de AOW zijn een sigaar uit eigen doos.

Bondgenoten eist nu onder andere dat pensioenfondsen buffers gaan opbouwen om toekomstige pensioenuitkeringen veilig te stellen. Verder wil de vakbond dat het bedrag dat bezuinigd wordt op ouderkortingen en -toeslagen ten goede komt aan mensen met lage inkomens en mensen in zware beroepen.

Agnes Jongerius, voorzitter van FNV, riep voorheen nog dat er ‘simpelweg geen alternatief’ is. Ze maakt duidelijk dat de politiek druk om snel tot een akkoord te komen groot is, en maakt zich derhalve niet druk om de plannen van de achterban. Het wetsvoorstel moet wat haar betreft nog voor het zomerreces doorgevoerd worden, en dat vereist nu eenmaal snelheid. “Als FNV Bondgenoten de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel nog wil beïnvloeden, moeten ze snel zijn”, aldus Jongerius.

Financieel Dagblad: FNV Bondgenoten komt met alternatief pensioenplan 

cc-foto: FNV Bondgenoten

Geef een reactie

Laatste reacties (41)