Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FNV Bondgenoten verwerpt pensioenplan Jongerius

  •  
15-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
doel_300.jpg
96 procent stemt, als verwacht, tegen
De leden van de vakbond FNV Bondgenoten hebben tegen het in juni gesloten pensioenakkoord gestemd. Met een overgrote meerderheid van 96 procent is het akkoord verworpen. Voorzitter Henk van der Kolk maakte dat maandagochtend bekend. Het bestuur heeft het akkoord met een negatief advies aan de leden voorgelegd, waardoor de uitslag niet als een verassing kwam.
Op 12 september moet de federatieraad van de FNV nu beslissen of ze wel niet akkoord gaat. Hoewel Bondgenoten wel mee kan stemmen, heeft de bond geen beslissende stem. De Volkskrant legt uit waarom:
Iedere bond binnen de FNV raadpleegt zijn leden en kan vervolgens alleen ‘voor’ of ‘tegen’ stemmen in de federatieraad. Kleine bonden hebben bij die stemming relatief veel gewicht. ‘In de federatieraad is het stemrecht zo geregeld dat de twee grootste bonden niet samen de dienst kunnen uitmaken’, zegt een woordvoerder van de FNV. ‘Daar hebben zij minimaal een derde bond voor nodig.’
Het akkoord stelt dat de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat, en daarna mee stijgt met de levensverwachting. Men kan nog wel met 65 jaar stoppen met werken, maar krijgt dan een lagere uitkering. Bondgenoten protesteert omdat mensen met een laag inkomen zich dit niet kunnen veroorloven. Bovendien vindt de bond dat het akkoord het pensioen te onzeker maakt en dat de risico’s te veel bij de werknemers ligt.
De toekomst van FNV is met het akkoord in het geding gekomen. Als FNV als geheel instemt met de plannen, terwijl meerdere bonden zich tegen het akkoord uitspreken, is het de vraag of FNV als één organisatie door zal gaan.
Update 16.00
PvdA-leider Job Cohen laat aan Trouw weten dat de geuite zorgen van de FNV Bondgenoten serieus genomen moeten worden. Cohen vreest dat straks te risicovol belegd wordt met pensioengeld. Ook vind het dat het mogelijk moet blijven na de verhoging van AOW-leeftijd met 65 jaar te kunnen stoppen met werken ‘met een redelijk inkomen’.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.