146

FNV Bouw stemt in met pensioenplannen

Meerderheid binnen vakcentrale FNV nu vóór het akkoord... Minister Kamp probeert steun bijeen te scharrelen ... Meerderheid in de Tweede Kamer voor ... PvdA ging akkoord na toezeggingen van de minister 

FNV Bouw heeft zaterdag ingestemd met de pensioenplannen. Dat meldt NOS. Een grote meerderheid stemde vóór de afspraken tussen de werkgevers, werknemers en de overheid.

De bondsraad van FNV Bondgenoten heeft het aangepaste pensioenakkoord verworpen, zo meldt de NOS. Vannacht werd het plan nog door de Tweede Kamer goedgekeurd.

Eerder op de dag noemde voorzitter Van der Kolk de aanpassingen nog “een belangrijke verbetering”. Gisteravond deed minister Kamp nieuwe toezeggingen over onder meer mensen met een laag inkomen die op hun 65e willen stoppen met werken. De vakbond Abvakabo liet al weten ook kritisch te blijven.

FNV-voorzitter Jongerius zegt dat de vakcentrale maandag een besluit neemt. Zij benadrukte dat ook zij blij is met de toezeggingen van Kamp.

Er is een Kamermeerderheid gevonden die positief staat tegenover het pensioenakkoord. Dat meldt onder meer de NOS. Na lang overleg heeft minister Kamp een aantal belangrijke toezeggingen gedaan aan de PvdA, waarna de partij haar steun heeft uitgesproken.

Update  17.9 15.00:

FNV Bouw heeft zaterdag ingestemd met het pensioenakkoord. Hiermee is er binnen de vakcentrale FNV een meerderheid gevonden voor de pensioenplannen. Van de negentien bonden zijn er slechts twee tegen: FNV Bondgenoten en Abvakabo. Dat meldt NOS. FNV Bouw had de plannen tegen kunnen houden omdat de vakbond met FNV Bondgenoten en Abvakabo samen een meerderheid heeft. Voorzitter John Kerstens verklaarde tegenover de pers: ‘We hadden de sleutel in handen, maar we hadden die liever niet gehad.’

De bondsraad van FNV Bouw is zaterdag in Woerden bijgepraat over de toezeggingen die minister Henk Kamp deze week heeft gedaan om vakcentrale FNV over de streep te trekken.

Update 18.15

Eerder op de dag noemde voorzitter Van der Kolk de aanpassingen nog “een belangrijke verbetering”, aldus de NOS. Gisteravond deed minister Kamp nieuwe toezeggingen over onder meer mensen met een laag inkomen die op hun 65e willen stoppen met werken. De vakbond Abvakabo liet al weten ook kritisch te blijven. FNV-voorzitter Jongerius zegt dat de vakcentrale maandag een besluit neemt. Zij benadrukte dat ook zij blij is met de toezeggingen van Kamp.

Eerder

Er is een Kamermeerderheid gevonden die positief staat tegenover het pensioenakkoord. Dat meldt onder meer de NOS. Na lang overleg heeft minister Kamp een aantal belangrijke toezeggingen gedaan aan de PvdA, waarna de partij haar steun heeft uitgesproken.

De PvdA overlegde tot diep in de nacht met premier Rutte en minister Kamp en is door een aantal toezeggingen toch over de streep getrokken om het pensioenplan te steunen. De steun van de partij was nodig omdat de SP, GroenLinks, D66 en de PVV tegen het akkoord zijn.

Minister Kamp belooft onder andere rekening te houden met mensen met een laag inkomen die toch met hun 65e willen stoppen met werken. Ook komt er een regeling voor WW’ers die door de verhoging van de AOW-leeftijd in de bijstand dreigen te komen.

Nu er in het parlement voldoende steun is voor het pensioenakkoord ligt de bal bij de vakcentrale FNV. Die is nog niet akkoord gegaan met het plan. Minister Kamp heeft eerder aangekondigd dat hij, wanneer de vakbonden niet instemmen met het akkoord, terug zal vallen op de afspraken uit het regeerakkoord. Deze betreffen nog hardere maatregelen.

Roos Vermeij, PvdA-Tweede Kamerlid, legt uit waarom de partij de pensioenplannen ondersteunt:

In het Kamerdebat over het pensioenakkoord heeft het kabinet alle PvdA-eisen overgenomen. Zo komt er een overbruggingsregeling; een vervroegde AOW voor mensen die na hun 61e onvrijwillig aan de kant komen te staan. De werkbonus waarmee doorwerken wordt gestimuleerd, wordt voor de lage inkomens nog eens met 1200 euro verhoogd. En mensen die AOW met een klein pensioen gaan ontvangen en lang gewerkt hebben kunnen toch met 65 eruit. De korting op hun AOW is dankzij de PvdA van  acht procent terug gebracht naar drie procent. Wij staan voor het resultaat dat we voor jong en oud hiermee hebben bereikt.

Ook in de toekomst willen wij goed onderwijs en goede zorg. Met steeds minder jongeren en meer ouderen betekent dit dat we langer moeten doorwerken. Daarom heeft de PvdA al eerder gekozen voor een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67. Mensen die dat best zouden willen maar echt niet kunnen, moeten daarbij worden ontzien.

Naast de bovengenoemde toezeggingen mogen pensioenfondsen niet speculeren op de gouden bergen van morgen en in slechte tijden kunnen de werkgevers niet buiten schot blijven voor de pensioenrisico’s. De verdeling van de risico’s over de generaties wordt eerlijker gemaakt.

Minister Kamp heeft al deze punten overgenomen en zal, voordat we de wetgeving behandelen, de uitwerking in een brief aan de Kamer voorleggen.

NOS: Kamermeerderheid voor pensioenplan

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (146)