Laatste update 19:12
25

FNV eist 5 procent loonsverhoging: tijd dat werkenden de groei ook voelen

FNV vindt het de hoogste tijd dat werknemers iets gaan merken van de aanhoudende economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt, de vakbond zet daarom voor de cao-onderhandelingen voor 2018 in op een loonsverhoging van 5 procent met een bodembedrag van 100 euro bruto per maand, de hoogste looneis in ruim dertig jaar. Voor 2017 bedroeg de looneis nog 3,5 procent.

FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha vertelde bij Radio EenVandaag dat de bond behalve op hogere lonen ook inzet op meer zekerheid en meer vaste banen. Werkgevers zouden volgens FNV moeten stoppen met concurrentie op arbeidskosten en hun verantwoordelijkheid nemen door opnieuw te investeren in alle werkenden.

Werkgeversvereniging AWVN noemt de looneis van FNV ‘achterhaald’:

De praktijk van de cao-onderhandelingen laat al jaren zien dat onderhandelaars zich laten leiden door de situatie in bedrijf en bedrijfstak en dat zij afspraken maken die daarbij passen.

Toch blijven de lonen in Nederland al jaren achter bij de economische groei. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS omschreef het fenomeen onlangs nog als ‘raadselachtig’ in Trouw:

Tien jaar terug, toen de arbeidsmarkt net zo krap was, stegen de lonen met 3,6 procent. Nu blijft de loonstijging steken op zo’n 2,2 procent. Aan de winsten van bedrijven ligt het niet, die waren het vierde kwartaal van vorig jaar hoger dan ooit. Je zou verwachten dat nu de arbeidsmarkt krap wordt, het aan de lonen te zien is.

Afbeelding: screenshot film ‘Jerry Maguire’

Geef een reactie

Laatste reacties (25)