12

FNV Jong: Werkgevers maken misbruik van werkende jongeren

Volgens FNV Jong voorzitter Robbert Coenman krijgen jongeren onder de 23 jaar veel te weinig betaald door werkgevers

Nederland kent één van de hoogste minimumjeugdlonen van Europa. Behalve als je onder de 23 jaar oud bent, want dan verdien je bitter weinig. Voor een voltijdbaan zie je dan 785 euro maandelijks op je rekening bijgeschreven worden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) openbaarde vandaag nieuwe cijfers over de baantjes van scholieren en studenten in Europa. Nederland scoort in die cijfers slecht. In Nederland verdien je als negentienjarige ongeveer 50 procent van het volledige minimumloon terwijl dat in België 88 procent is. Bij een zeventienjarige is dat tien procent lager. In andere Europese landen verdienen negentienjarigen rond de 70 procent van het volledige minimumloon.

Voorzitter FNV Jong: Robbert Coenmans laat in een reactie aan Joop.nl weten:

Het minimumjeugdloon is volkomen doorgeschoten. Een 18-jarige die hetzelfde werk doet als een 23-jarige verdient nog niet eens de helft. Terwijl die 18-jarige wel dezelfde volwassen lasten heeft. Dat is belachelijk. Er wordt misbruik gemaakt van deze jongeren onder de 23 jaar.

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft uitgerekend dat een volwassene met een laag inkomen al snel 524 euro besteedt aan vaste lasten. Dan zijn andere zaken zoals kleding, persoonlijke verzorging en de boodschappen nog niet meegerekend. Als zelfstandig wonende negentienjarige is het dus nog maar de vraag of de jongere rond weet te komen met het salaris.

Minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken) vindt het juist goed dat deze groep jongeren zo weinig geld verdient. Dat liet hij vorig jaar weten in een  brief aan de Tweede Kamer:

“Een relatief laag wettelijk minimumjeugdloon moedigt jongeren mogelijk aan om een opleiding af te ronden (…). Dit is gunstig, omdat jongeren die met een hogere afgeronde opleiding de arbeidsmarkt betreden doorgaans relatief minder vaak werkloos zijn.”

Geef een reactie

Laatste reacties (12)