48

FNV mag Rutte laten lachen

Reclame Code Commissie: FNV mag schaterlachende Rutte blijven gebruiken in spotje

De tv-spot van de actiecampagne www.laatzenietvallen.nl van de FNV mag gewoon uitgezonden worden. Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald. Er waren een aantal klachten over de reclame ingediend, omdat de FNV gebruik maakt van een schaterlachende premier Rutte. Alle klachten zijn door de commissie verworpen.


In de reclame zijn een aantal mensen met een handicap te zien die zich zorgen maken over hun toekomst nu het kabinet zo veel bezuinigd op onder meer sociale werkplaatsen. Tussen de fragmenten door zijn beelden van een lachende Rutte gemonteerd. Volgens de klachten zou de commercial in strijd zijn met de goede smaak en het fatsoen. Ook werd er geklaagd over een verkeerde beeldvorming van arbeidsgehandicapten.

De Reclame Code Commissie oordeelt nu dat het duidelijk is dat het gaat om gemonteerde beelden en dat Rutte niet lacht om gehandicapten.

FNV reageert verheugd:

Met deze uitspraak kunnen we het maatschappelijk belang van onze actie onder de aandacht blijven brengen. En dat is hard nodig, want als de Wet Werken Naar Vermogen doorgaat zullen honderdduizenden mensen in de armoede belanden […] Wij hebben met opzet gekozen voor een tv-commercial met een heldere, duidelijk zichtbare boodschap. Daarbij is het zo dat er tot voor kort weinig aandacht was voor deze bezuinigingen. Wij wilden meer zichtbaarheid en aandacht voor dit probleem. Deze commercial heeft bijgedragen om de discussie hierover los te maken.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)