11

FNV mengt zich in AOW-debat, pleit voor flexibele AOW

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart heeft de SP al opgeroepen de AOW-leeftijd terug te willen schroeven naar 65. Ook 50PLUS wil de AOW-leeftijd terugbrengen naar 65 jaar. Vakbond FNV doet nu ook een duit in het zakje. De vakbond wil dat mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken dan nu mogelijk is. De AOW schuift nu steeds een beetje op. Mensen die weinig verdienen en zwaar werk verrichten, leven gemiddeld korter. Voor hen vormt het steeds verder opschuiven dan ook een probleem, aldus de FNV. Daarom zou de AOW-leeftijd flexibel moeten worden én minder snel moeten stijgen.

“Eén jaar langer leven leidt in huidige koppeling tot één jaar langer werken. De FNV is voorstander van een fifty-fifty-verdeling, waarin één jaar langer leven leidt tot een half jaar langer doorwerken, en een half jaar extra AOW en pensioen”, aldus de FNV.

Niet alleen moet het mogelijk worden om eerder met pensioen te gaan, de FNV pleit ook voor de mogelijkheid van het later opnemen van de AOW. De AOW moet dusdanig geflexibiliseerd worden dat je tot vier jaar eerder, of tot vier jaar later kunt laten uitkeren.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (11)