16

FNV op de bres voor bouwvakkers WK Qatar

Inspecteurs vakbonden zien met eigen ogen mensonterende arbeidsomstandigheden... "Een hond heeft nog een beter hok"... 

FNV-voorzitter Ton Heerts roept de regering en Nederlandse bedrijven op zo snel mogelijk in actie te komen tegen de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van de voetbalstadions voor het WK-voetbal in Qatar. Hij zegt dat na het verslag van een internationale vakbondsinspectie (BWI). Die constateerde dat er in Qatar veel mis is rondom de bouwprojecten.

De afgelopen dagen waren de inspecteurs, onder wie ook afgevaardigden van FNV en CNV, in de golfstaat. Vrijdag werd duidelijk dat de autoriteiten van Qatar de achttien delegatieleden niet wilden ontvangen. Een bezoek aan de minister van Arbeid en een gesprek met een comité van wereldvoetbalbond FIFA gingen niet door. Ook waren de delegatieleden niet welkom op bouwprojecten voor het WK.

Maar ook met deze beperkingen werd het de inspecteurs duidelijk dat er veel misstanden zijn die om snel ingrijpen vragen. Tegenover nu.nl zegt CNV-bestuurder Bert van der Spek dat de arbeidsomstandigheden “slecht” zijn en de huisvesting van de migranten uit landen als Nepal, India en de Filipijnen “belabberd” is.

“Een hond heeft nog een beter hok.”

De werkomstandigheden van de bouwvakkers zijn vaak erbarmelijk. Ze moeten vaak in de hitte werken. Dat veroorzaakt veel lichamelijke klachten, soms met dodelijke afloop. De Britse krant The Guardian meldde onlangs dat in 2 maanden tijd meer dan 40 arbeiders zijn overleden. Ze kwamen uit landen als Nepal en Bangladesh. De krant sprak van ‘moderne slavernij’.

FNV-voorzitter Heerts schreef eerder al een brief aan het kabinet waarin hij aandacht vroeg voor de mensonterende arbeidsomstandigheden. Hij wees erop dat, als er niks gebeurt, in 2022 al 4000 arbeiders om het leven zullen zijn gekomen bij de voorbereidingen voor het WK.

Zo ver laten wij het niet komen toch? Voetbal is van iedereen. De liefde voor het voetbalspel mag niet ten koste gaan van mensenlevens. Ik roep naast de KNVB ook het kabinet op om samen met de FNV hiertegen op te treden. Veilig en gezond werken moet topprioriteit zijn.

BWI somt in het rapport nog een aantal misstanden op: innemen van paspoort, geld vragen voor een werkvergunning terwijl ze al onderbetaald worden en beperking van bewegingsvrijheid in Qatar.

Het kabinet reageerde bij monde van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Hij liet weten de arbeidsomstandigheden van buitenlandse werknemers in Qatar “actief te blijven volgen”.

Het kabinet zal samen met internationale partners optrekken om de situatie in Qatar te helpen verbeteren.”

Bekijk hier de videoreportage die The Guardian eerder maakte over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van migranten in Qatar.

nu.nl: FNV pleit voor snel ingrijpen Qatar

Geef een reactie

Laatste reacties (16)