Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FNV sleept Deliveroo voor de rechter wegens afbraak rechten bezorgers

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
30727785482_c3be5ed88a_k

© cc-foto: Jon Crel https://flic.kr/p/NPiW5S

FNV sleept Deliveroo oor de rechter omdat het maaltijdkoeriersbedrijf de regels ontduikt. De bezorgers van Deliveroo zijn sinds februari niet meer in loondienst en moeten werken als zogenaamde zzp’ers. Het bedrijf zadelt de werknemers op met zeer slechte arbeidsvoorwaarden. De Volkskrant schrijft :
"‘De riders van Deliveroo hebben recht op een cao met een goed loon. De uitknijpbaantjes die de bezorgdienst nu hanteert zijn zwaar fout’, verklaart bondsbestuurder Willem Dijkhuizen de gang naar de rechter. ‘Hier moet per direct een eind aan komen.’ Begin dit jaar vonden er al stakingen plaats naar aanleiding van het besluit om enkel nog met zzp’ers te werken."
In Nederland werken zo’n 1900 bezorgers voor Deliveroo, wereldwijd 35 duizend.
De New Statesman heeft een achtergrondartikel over hoe het is om te werken voor de dienst. Zogenaamd is het flexibel werk maar koeriers hebben slechts drie minuten de tijd om te beslissen of ze een opdracht aannemen en op weg te gaan. Wie dan niet op weg is riskeert gedumpt te worden. Wie ‘te vaak’ een opdracht weigert wordt ook uit het systeem gegooid. Het Britse bedrijf geeft er ook de voorkeur aan koeriers per rit te betalen. Dat moedigt de bezorgers aan onverantwoorde risico’s te nemen, terwijl het bedrijf geen zorg draagt voor ziekte- of ongevallenkosten.
Ook de Britse bezorgers komen in het geweer tegen het bedrijf. Onlangs heeft de rechtbank groen licht gegeven voor een zaak waarin tot de bodem moet worden uitgezocht of de praktijken van Deliveroo in strijd zijn met de wet.
cc-foto: Jon Crel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.