10

FNV sluit gelederen voor overleg met kabinet

Update: Dijselbloem is bereid opnieuw naar bezuinigingen te kijken ... Opstandige zorg- en ambtenarenbond Abvakabo geeft FNV-voorzitter Heerts mandaat voor sociaal overleg met kabinet

Net nu het kabinet een pakket aan nieuwe bezuinigingen door de polder moet zien te loodsen, lijkt het erop dat de gelederen binnen vakbond FNV zich sluiten. De opstandige zorg- en ambtenarenbond Abvakabo FNV, die mede de val van oud-voorzitter Agnes Jongerius bewerkstelligde, schaart zich nu achter de nieuwe voorzitter Ton Heerts, zo schrijft Trouw vrijdag.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Maandag zal de ambtenaren- en zorgbond voorzitter Heerts het mandaat geven om met kabinet en werkgevers te gaan onderhandelen over een sociaal akkoord. Dat zegt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk in Trouw.

Van Brenk benadrukt dat voor zowel Abvakabo als alle andere FNV-bonden één eis bovenaan het verlanglijstje staat: pak de uitwassen van flexibilisering op de arbeidsmarkt aan. “Hierin vinden alle leden elkaar.”

In maart stemmen de leden van Abvakabo ook over of ze willen opgaan in de nieuwe FNV. Hoewel Abvakabo bekendstaat als een bond die meer vertrouwen heeft in actie op de werkvloer dan in overleg in de Haagse kaasstolp, denkt Van Brenk niet dat leden hun stem laten afhangen van het welslagen van Heerts’ overleg in de polder.

Voor het kabinet is het van groot belang om de vakbeweging en werkgevers mee te krijgen. Het Centraal Planbureau maakt donderdag bekend dat het begrotingstekort volgend jaar op 3,4 procent uitkomt. Volgens het kabinet zijn daardoor extra bezuinigingen nodig. Steun van de bonden betekent meestal ook instemming van D66 en CDA. Die steun heeft het kabinet nodig om de bezuinigingen door de Eerste Kamer te krijgen, waar coalitiegenoten VVD en PvdA geen meerderheid hebben.

Update 17.01 uur

In een verklaring stelt Abvakabo:

Abvakabo FNV vindt het kabinetsplan om de lonen van rijksambtenaren en medewerkers in de zorg te bevriezen onacceptabel. Deze werknemers hebben de afgelopen jaren al zwaar aan koopkracht ingeleverd. De bezuinigingsplannen zullen de Nederlandse economie alleen maar verder doen verslechteren en de werkloosheid doen stijgen. Abvakabo FNV vindt dat het kabinet juist moet investeren in deze sectoren om de economie aan te jagen.

Update 23.26 uur
Volgens minister Dijsselbloem (Financien) is er nog wel onderhandelingsruimte voor de zorgmedewerkers. Het is volgens hem mogelijk om een deel van het bezuinigde geld terug te laten vloeien naar de werknemers. In Nieuwsuur gaf hij aan daar eventueel opnieuw naar de willen kijken.

Trouw: Eenheid FNV helpt kabinet bij polderen

Geef een reactie

Laatste reacties (10)