152

FNV: verslechtering ontslagrecht en WW taboe

Voorzitter Heerts mag wel onderhandelen maar niet over deze twee opties

De Federatieraad van de FNV heeft vandaag bepaald hoeveel bewegingsvrijheid voorzitter Ton Heerts krijgt bij het sociaal overleg met kabinet en werkgevers. De vakcentrale FNV wil eerst onderhandelen met de werkgevers en pas daarna met het kabinet. Verslechteringen van WW en ontslagrecht mogen niet op tafel komen.


Het AD:

Volgens Heerts betekent dit dat er over WW en ontslagrecht wel te praten valt, maar alleen als dit tot verbeteringen leidt. Het lijkt nu erg moeilijk te worden om tot een sociaal akkoord met het kabinet te komen. Het kabinet wil de WW-duur fors terugbrengen. Dit moet een bezuiniging van ruim 1 miljard euro per jaar opleveren. Het kabinet wil wel over alternatieven praten, maar het bezuinigingsbedrag moet wel gehaald worden.

Het ledenparlement van de vakcentrale had afgelopen vrijdag al het advies aan de Federatieraad uitgebracht om de door het kabinet aangekondigde verslechteringen in WW en ontslagrecht onacceptabel te verklaren.

Trouw schrijft:

Het kabinet is van plan volgend jaar de maximale WW-duur terug te brengen van 38 naar 24 maanden. De laatste 12 maanden gaat de hoogte van een WW-uitkering bovendien terug van 70 procent van het laatstverdiende loon naar 70 procent van het minimumloon. Bovendien moet het volgend jaar voor bedrijven makkelijker en goedkoper worden personeel te ontslaan. De maximale ontslagvergoeding zou nog maar 75.000 euro mogen bedragen. Op dit moment kan een ontslagvergoeding in bepaalde omstandigheden nog oplopen tot enkele tonnen.

Het kabinet en de sociale partners willen het eens worden over maatregelen die de economie stimuleren en de werkloosheid terugdringen. Het is de bedoeling dat de afspraken er rond 1 april liggen. Ook als het kabinet er in slaagt met werkgevers en werknemers een akkoord te sluiten, dan doemt alweer de volgende horde op. De oppositiepartijen die het kabinetsplan in de Eerste Kamer aan een meerderheid moeten helpen zullen ook om concessies vragen.

Geef een reactie

Laatste reacties (152)