71

FNV: vervang ‘lijst zware beroepen’ door inkomensgrens

FNV denkt aan 35.000 euro ... Werkgevers: interessant idee ... leggen zich nog niet vast op bedrag ... politiek Den Haag reageert afwijzend

Nu het kabinet aan werkgevers en werknemers heeft gevraagd met een lijst met zware beroepen te komen in verband met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, stelt bestuurder Jan Berghuis van FNV Bondgenoten dat dat onbegonnen werk is. Hij presenteert daarom een alternatief: een inkomensgrens van 35.000 euro.

Berghuis in Trouw:

Zo’n lijst met zware beroepen is niet samen te stellen, dat is een mission impossible. Beroepen zijn zo sterk in ontwikkeling dat de ene lasser niet is te vergelijken met een ander. Wie in een moderne fabriekshal werkt, heeft het vaak minder zwaar dan bijvoorbeeld een lasser in de scheepsbouw, die overal op moet klauteren of onder moet kruipen. Je krijgt dus lassers in allerlei groepen, dat is dus onbegonnen werk. Wat mij betreft kan je het recht op AOW beter definiëren langs inkomensgrenzen. Een inkomen van 35.000 euro per jaar bruto zou dan een criterium kunnen zijn, dan heb je 90 procent van de zware beroepen wel gehad.

Hierover is al een eerste gesprek gevoerd met de werkgevers, die open staan voor het idee. VNO-NCW directeur Niek Jan van Kesteren zegt dat hij het de moeite waard vindt het idee verder te onderzoeken.

Update: In politiek Den Haag is inmiddels afwijzend op het voorstel gereageerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (71)