7

FNV-voorzitter Jongerius weg op 23 juni

Opvolger nog niet bekend ... Bond lanceert op 23 juni De Nieuwe Vakbeweging

Agnes Jongerius treedt af als voorzitter van de FNV. Ook vicevoorzitter Peter Gortzak stapt op. Jongerius zal op 23 juni aftreden wanneer het oprichtingscongres plaatsvindt van De Nieuwe Vakbeweging.

Eerder gaf de FNV-voorzitter aan pas op te stappen na ‘onomkeerbare’ besluitvorming over bestaande vakbond. In een persbericht stelt ze nu:

Er is de gezamenlijke overtuiging uitgesproken dat het hoog tijd is voor grote stappen richting vernieuwing. De vakbeweging moet zien te komen tot een flinke verhoging van de organisatiegraad om ook in de toekomst een rol van betekenis te blijven spelen. De kans om nu die grote stappen te maken ligt voor het oprapen met de plannen van de kwartiermakers. Dit is de beste kans ooit om een grote sprong in vernieuwing te maken. Het is nu aan de leden om die kans tot vernieuwing te grijpen.”

Wie de opvolger wordt van Jongerius is nog niet bekend. Daarover gaan de leden van De Nieuwe Vakbeweging stemmen. Jongerius zelf weet ook nog niet wat ze gaat doen na haar vertrek.

De FNV raakte in diepte crisis toen vorig jaar juni het pensioenakkoord afgehandeld moest worden. De kleine bonden waren het niet eens met de grootste bonden Abvakabo FNV en FNV Bondegenoten. Vorige maand wees het merendeel van de FNV-bonden de voorstellen van oud-staatssecretaris Klijnsma af voor de oprichting van een nieuwe vakbeweging. Tijdens het congres op 23 juni moet duidelijk worden welke kant de nieuwe vakbond op gaat.

NRC: NV-voorzitter Jongerius stapt op

cc-foto: Nationaal Historisch Museum

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)