Laatste update 18:06
30

FNV: Wat arbeidsmigranten in Nederland meemaken is moderne vorm slavernij

Arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië, Spanje, Hongarije, Bulgarije en Portugal hebben met hulp van vakbond FNV honderden handtekeningen ingezameld, die ze willen aanbieden aan de loco-burgemeester van Zeewolde. Ze vragen om betere huisvesting en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

FNV spreekt van ‘een waslijst aan klachten‘ over de wantoestanden met betrekking tot de tijdelijke huisvesting van honderden migranten aan de Bosruiterweg. Verantwoordelijk daarvoor zijn de uitzendbureaus, die behalve werkgever ook huisbaas zijn. Volgens FNV  houden de uitzendbureaus in Zeewolde bakken met geld in op de lonen van hun buitenlandse uitzendkrachten voor huur en boetes. Hoewel de werknemers een groot deel van hun loon moeten inleveren voor huisvesting, hoeven ze niet te rekenen op privacy en worden ze regelmatig gedwongen om een slaapkamer delen met een wildvreemde. Ook zouden kosten worden gerekend voor schoonmaak en vervoer waaarvan vaak geen sprake is.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt in een verklaring:

Wat werkers op het park meemaken is onacceptabel, eigenlijk een moderne vorm van slavernij. Wij willen van de burgemeester horen wat hij voor deze inwoners van Zeewolde gaat doen.

Cc-foto: Pixabay/Steijger

Geef een reactie

Laatste reacties (30)